Cine este actorul obscur care după mai multe roluri mici a reuşit să creeze un serial cu un buget de doar 200 de dolari pentru episodul pilot, iar acum are un imperiu de sute de milioane de dolari

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 12 mai 2024 56 afişări

Trecând prin diverse roluri obscure în filme de duzină de la începutul anilor 2000, Rob McElhenney a pus în 2005 bazele unuia dintre cele mai de succes seriale americane din istorie care rulează până în ziua de astăzi, iar asta cu un buget de numai 200 de dolari pentru episodul pilot. În prezent, pe lângă cariera artistică, este investitor la un club britanic de fotbal care vrea să ajungă în Premier League, cât şi la o echipă de tradiţie din Formula 1

Născut în 1977 în statul american Pennsylvania, Rob McElhenney a devenit cunoscut pentru rolul pe care îl joacă şi în prezent în „It’s Always Sunny in Philadelphia”, unul dintre cele mai longevive sitcomuri din Statele Unite. Şi-a început cariera de actor în 1997, când a obţinut un mic rol în filmul „The Devil’s Own“, apariţia sa fiind însă eliminată în timpul procesului de editare. La 25 de ani, după o serie similară de roluri, s-a mutat  în Los Angeles, unde a lucrat ca ospătar pentru a-şi susţine cariera artistică.

Acolo, l-a întâlnit prin intermediul agentului său pe Glenn Howerton, un alt actor la început de drum. În scurt timp, avea să îl întâlnească şi pe Charlie Day; împreună, cei trei au filmat episodul pilot al  „It’s Always Sunny in Philadelphia” cu un buget de doar 200 de dolari, urmând apoi să primească oferte de la mai multe reţele de televiziune din SUA. În cele din urmă, cei trei au semnat cu FX, care a promis să le ofere mai multă libertate de creaţie. Astfel, McElhenney a devenit showrunner al serialului, iar Howerton şi Day producători executivi. În pofida recenziilor pozitive ale criticilor, serialul – cunoscut pentru umorul său negru şi comentariile sociale – s-a bucurat de puţin succes după primele episoade şi era pe punctul de a fi anulat înainte de demararea filmărilor pentru al doilea sezon.

Salvarea show-ului avea să vină prin intermediul lui Danny DeVito, actor deja consacrat la acea vreme, care a adus un aport semnificativ la creşterea ratingurilor. Început în 2005, serialul rulează până în ziua de astăzi, încheind anul trecut sezonul cu numărul 16. „It’s Always Sunny”, cum este cunoscut serialul în rândul fanilor, l-a ajutat pe McElhenney să deţină o avere netă de peste 50 de milioane de dolari şi să pună bazele unui nou serial, „Mythic Quest”, apărut în 2020 pe Apple TVĂ.

În acelaşi an, McElhenney a cumpărat clubul englez de fotbal Wrexham AFC alături de Ryan Reynolds, actor cunoscut pentru roluri din filme precum „Driver” şi „Deadpool”. Trei ani mai târziu, echipa galeză s-a realăturat Ligii Engleze de Fotbal (EFL) după o absenţă de 15 ani. Ţelul final al celor doi actori este să aducă echipa în Premier League, cel mai bogat campionat de fotbal din lume. În cel mai bun caz, promovarea ar putea să aibă loc în 2026. Cei doi au investit inclusiv în Formula 1, mai exact în echipa Alpine (care aparţine de Renault), într-un deal estimat la 218 milioane de dolari.

Pe 29 aprilie 2024, McElhenney şi Reynolds au anunţat o nouă investiţie, de data aceasta în clubul mexican de fotbal Necaxa, unde are o participaţie şi actriţa Eva Longoria. De asemenea, McElhenney a fondat în 2022 platforma Adim, care facilitează comunicarea între creatorii de conţinut şi le oferă drept de proprietate asupra acestuia. Cel mai recent business pornit de actor este Four Walls, un brand de whiskey creat alături de Charlie Day şi Glenn Howerton, numit astfel pentru a onora cei patru pereţi ai barului din  „It’s Always Sunny” care i-a făcut faimoşi.  

Carte de vizită

1. Rob McElhenney s-a născut în 1977 în Philadelphia, oraş ce avea să dea titlul serialului care l-a consacrat. La 20 de ani a obţinut primul rol într-un film, însă fără a apărea în versiunea finală a peliculei.

2. În 2005, creează – împreună cu Charlie Day şi Glenn Howerton – serialul „It’s Always Sunny in Philadelphia”, care a ajuns recent la sezonul cu numărul 16 şi a fost reînnoit cu încă două sezoane.

3. Succesul oferit de serial l-a adus pe McElhenney la Apple TVĂ, unde a semnat pentru un nou show de comedie în 2020 – „Mythic Quest”.

4. În acelaşi an, achiziţionează alături de Ryan Reynolds clubul galez de fotbal Wrexham. Echipa promovează trei ani mai târziu în Liga Engleză de Fotbal (EFL), intenţionând să ajungă până în Premier League.

5. Din 2020, a investit în clubul mexican de fotbal Necaxa, unde printre acţionari este şi Eva Longoria, în Formula 1, o platformă pentru creatori de conţinut şi un brand de whiskey dedicat serialului care l-a făcut celebru.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.