Supa care intinereste

Postat la 24 ianuarie 2008 3 afişări

Citim adesea despre vedete care au reusit sa se mentina intr-o perpetua stare de "tinerete fara batranete" datorita hranei macrobiotice, fara insa ca tuturor sa ne fie foarte clar in ce consta aceasta. Un astfel de regim poate intr-adevar sa mentina tineretea tesuturilor, insa respectarea lui intocmai presupune o disciplina de fier.

Romanul lui Ryu Murakami, "In supa miso", se putea numi linistit "In hrana macrobiotica", supa miso fiind unul dintre alimentele de baza ale regimului macrobiotic, asa cum arata el prin anii ’50. Supa miso (supa traditionala japoneza), orez brun si fasole azuki – cam la asta se rezuma dieta macrobiotica in primii sai ani de cariera, cand George Ohsawa, parintele de origine japoneza al dietei si filozofiei macrobiotice, reusea sa-si raspandeasca invataturile in Europa si America de Nord.

Dar inceputurile sunt mult mai vechi, cu radacini ce patrund adanc in cultura unor popoare precum incasii, chinezii sau grecii. In scrierile lui Hipocrate, Herodot sau Aristotel, termenul de macrobiotic se folosea pentru a descrie un mod de viata echilibrat, respectiv o persoana longeviva, sanatoasa.

La baza acestei diete sta principiul dualitatii Yin/Yang, aplicat alimentelor. Yin este reprezentat de alimente care stimuleaza corpul si mintea, cum ar fi zaharul, fainoasele, lactatele sau preparatele condimentate. La polul opus, alimentele Yang sunt reprezentate de alimentele grele - oua, carne de pasare, porc si vita. Cele doua categorii nu se completeaza insa perfect, fiind nevoie de un al treilea factor de echilibru, compus din cereale, legume, alge sau fructe. Acestea din urma se recomanda a fi consumate crude, cat mai putin preparate.

Insa dieta macrobiotica se refera atat la corp, cat si la suflet, recomandand "hrana" din surse precum arta, muzica, emotiile pozitive si relatiile sociale armonioase, pentru un echilibru bun intre fizic si psihic. In ansamblu, e vorba de un stil de viata extrem de echilibrat, menit sa functioneze ca un tratament profilactic pentru orice afectiune, inclusiv pentru efectele trecerii timpului.

Mai nou, nutritia moderna a imbogatit paleta de alimente macrobiotice, astfel ca meniul a ajuns indeajuns de variat pentru a fi inclusiv pe placul gurmanzilor. Nu este insa recomandata trecerea brusca la o dieta macrobiotica, pentru a evita un eventual soc al organismului si renuntarea dupa cateva zile, din motive de chin culinar. In mod ideal, dieta trebuie personalizata astfel incat sa fie potrivita cu activitatile de zi cu zi, cu sexul si starea de sanatate a fiecaruia, tinand cont si de anotimp si clima.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
gastronomie,
macrobiotica,
Oshawa,
Murakami
/arta-si-societate/lifestyle/supa-care-intinereste-2348262
2348262
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.