Povestea matematicianului care a ajutat Marea Britanie să iasă câştigătoare din al doilea război mondial, dar a fost apoi trimis în judecată de guvern

Postat la 25 februarie 2017 331 afişări

Este cunoscut drept "geniul uitat" din spatele echipei care a reuşit să traducă peste un milion de mesaje criptate cu "Enigma", aparatul cu care naziştii codificau mesajele trimise în timpul celui de-al doilea război mondial. În ciuda contribuţiei sale, Gordon Welchman a fost condamnat de guvernul britanic după 1945.

Povestea matematicianului care a ajutat Marea Britanie să iasă câştigătoare din al doilea război mondial, dar a fost apoi trimis în judecată de guvern

Lector la Cambridge şi matematician desăvârşit, Welchman a fost selectat pentru a face parte dintr-o echipă de contraspionaj chiar înainte de începerea războiului.

Welchman a adaptat formula dezvoltată de Alan Turing şi a transformat-o într-o maşină automată de decriptare; ulterior, el a pus bazele echipei cunoscută drept "Hut 6".

După încheierea războiului, el a publicat o carte în care descria modul cum britanicii au reuşit să "spargă" codurile naziste. Ca urmare, guvernul britanic l-a trimis în judecată pentru scurgere de informaţii.

Cu toate acestea, Welchman a continuat, prin munca sa, să influenţeze domenii precum controlul de trafic aerian sau dezvoltarea calculatoarelor. El a predat şi unul dintre primele cursuri de informatică din Marea Britanie.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.