Iti ofer in dar un zbor

Autor: Rosca Cristina Postat la 20 octombrie 2010 54 afişări

Gasirea cadoului potrivit se poate dovedi o activitate dificila din cauza lipsei de inspiratie, timp sau bani. Daca v-ar fi oferite, ce ati alege dintre un zbor cu avionul de epoca, o sedinta foto retro sau un curs de DJ?

"Cele mai vandute cadouri sunt cele care promit senzatii tari - zbor cu avionul, zbor cu balonul sau cele care rasfata, cum este cazul sedintelor spa", spune Rodica Suteu, una dintre fondatorii White Rabbit, companie care ofera cadouri experiente. Ideea acestei afaceri a aparut in urma cu mai multi ani, dupa ce Rodica Suteu a citit despre o companie de profil din Franta, care s-a dezvoltat foarte rapid, fiind acum prezenta in 19 tari. Smartbox Weekendesk a fost primul site care a oferit cadouri experiente in Hexagon. Dupa ani la rand in care a vandut cadouri surprinzatoare pentru francezi, compania si-a extins operatiunile in mai multe tari din Occident, printre care Marea Britanie, Germania, Spania, Elvetia si Suedia. A trecut si Atlanticul, promovand ideea cadourilor experiente in Statele Unite si in Brazilia, apoi a ajuns chiar si "la capatul celalalt al lumii", in Japonia.

Companii precum Smartbox Weekendesk nu au patruns si pe piata din Romania, considerata prea mica si poate prea saraca, lasand astfel locul unor companii locale. In 2009, 2Xperience incepea sa ofere clientilor individuali si corporate cadouri experiente. In urmatorii ani, compania intentioneaza sa intre pe piata elvetiana, urmand a-si deschide un punct de lucru la Geneva. In acest sens, se pregateste relansarea site-ului in 5 limbi. "Ideea 2Xperience ne-a venit dupa ce am primit un astfel de cadou-experienta", isi amintesc Andreea-Cristina Dinca, in varsta de 24 ani, si Bogdan Romascu, 27 ani. "Atat impactul extraordinar pe care acesta l-a produs, dar mai cu seama dificultatile necesare realizarii ne-au determinat sa punem la punct un astfel de serviciu prin care doritorii de cadouri si experiente inedite sa-si poata materializa dorintele", explica cei doi antreprenori.

De la o idee si pana la aparitia primilor clienti totul a evoluat rapid. Strategia de actiune a presupus crearea unui site, realizarea unei baze de date ce cuprinde prestatorii de servicii, contactarea acestora si negocierea de contracte de colaborare sau contracte de exclusivitate. "Primii clienti au aparut cand inca nici nu lansasem pagina web. Chiar firma care ne-a creat-o a devenit unul din primii clienti", spun fondatorii 2Xperience. Experienta nu este necesara pentru a porni la drum, spun cei care au un business in domeniu.

Cu atat mai mult pentru ca nu existau precursori pe piata romaneasca, primele afaceri din domeniu au fost cele care au creat piata si au trasat principalele tendinte. Un cadou experienta e mai mult decat o surpriza pentru cel care il primeste si mai mult decat o simpla incercare de a face un cadou pentru cel care le cumpara. "Romanii au primit extrem de bine aceasta idee, fapt demonstrat de numarul mare de solicitari. Este drept ca multi dintre cei care ne contacteaza doresc doar sa se informeze, sa caute idei originale si incearca de multe ori sa le puna in practica fara ajutorul nostru", spun reprezentantii 2Xperience.

Aceasta nu este neaparat o problema, dat fiind ca firmele din acest domeniu se bazeaza pe servicii si tarife exclusiviste, in urma negocierii cu prestatorii de servicii. In plus, sunt si surprize care ar putea fi mai greu realizate de o persoana fizica, dat fiind ca aceasta nu ar avea acces la baza de furnizori a unei firme. "Am avut un client care si-a dorit o masa la restaurant, intr-un salon privat, cu un violonist. Am reusit sa ii implinim dorinta in 24 de ore", spun reprezentantii White Rabbit, firma infiintata in 2009 de trei arhitecti: Rodica Suteu, Adriana Radulescu si Florin Stefan.

Publicul tinta al celor doua firme sunt deocamdata doar romanii, in conditiile in care livrarea se face gratuit pe teritoriul tarii in cel mult 2 zile, iar dintre clienti se detaseaza femeile, care opteaza in numar mult mai mare pentru cadouri experiente.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/lifestyle/iti-ofer-in-dar-un-zbor-7482127
7482127
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.