Apus in desert, mega proiecte si arome de petro-dolari

Postat la 02 iunie 2008 215 afişări

Cand il privesti de sus, ai impresia ca vezi un palmier inconjurat de insule care iau forma unui continent. Daca navighezi pe una dintre autostrazile suspendate, descoperi mega proiecte, din sticla si metal, care schimba permanent panorama orasului. Iar in timpul unei plimbari la pas prin oras se dezvaluie un amestec intre viata de noapte agitata din Las Vegas si zgarie-norii din New York.

Dubai este unul dintre locurile care arata mereu altfel, indiferent cat de des il vizitezi, care emana un lux cu aroma de petro-dolari, dar unde s-au pastrat inca locuri ascunse care amintesc de cultura Orientului.

Camelia Buda, general manager al Euroexpo (divizia de evenimente a Romexpo), a petrecut o saptamana intr-unul dintre cele mai opulente si eclectice locuri din lume. "Am ales Dubaiul ca destinatie de vacanta pentru ca si-a facut o campanie de promovare a turismului excelenta si este intr-adevar o minune a lumii. O tara care a fost construita rapid din nimic merita vizitata.

Arhitectura, 'minunile' tehnologice pe care le vezi, te impresioneaza si iti schimbi total parerea despre cultura araba." Cu numai treizeci de ani in urma, Dubai era o fasie de desert, cu ceva rezerve de aur negru. La inceput, a construit un port international, primul hotel de sapte stele din lume si un mall in care se poate schia indoor, iar strategia a atras atat de multi turisti incat pana in 2012 si-a stabilit un target de 15 milioane de vizitatori pe an.

Dincolo de orice campanie de promovare, Dubai a atras turistii in primul rand prin reputatia de loc opulent. "Mi-am dorit sa-l vizitez pentru ca am fost atrasa de opulenta unei tari care a avut o crestere economica surprinzatoare, devenind in scurt timp capitala luxului. Si pentru ca Euro-expo organizeaza un targ de lux in Romania (Euroexpo organizeaza la Romexpo de doi ani Luxury Show - n.r.), nu puteam rata aceasta sansa. Am imbinat astfel utilul cu placutul."

Dubai este la cinci ore de zbor direct de Romania, iar la aterizare te intampina unul dintre cele mai moderne aeroporturi din lume. "E impresionant! Am calatorit mult, dar singurul cuvant care ar putea descrie Aeroportul International Dubai este: IMPRESIONANT. Atat ca arhitectura, cat si ca design interior e formidabil, nici nu ar putea fi altfel, deoarece este cel mai mare aeroport din Orientul Mijlociu. Foarte multe galerii de shopping, foarte multe dintre acestea sunt specializate pe bijuterii. E imposibil sa iesi din aeroport fara sa-ti cumperi ceva."

Aeroportul din Dubai are o capacitate de 22 de milioane de pasageri pe an, insa datorita unui plan de extindere de 4,5 miliarde de dolari va putea fi tranzitat de 70 de milioane de pasageri pe an pana in 2016. Camelia Buda isi aminteste ca a fost cazata la Hilton Dubai - Jumeirah Resort "datorita recomandarilor excelente pe care le-am primit si chiar a fost peste masura asteptarilor. Hotelul este amplasat cam la 35 km de centru si cred ca la 30 km de aeroport. Are vedere la mare si e foarte aproape de plaja". Hotelul are plaja privata si piscina exterioara, spa propriu, 10 restaurante si se afla in apropierea a doua mall-uri importante.

Avand in vedere ca Dubaiul este un loc tanar, obiectivele turistice sunt oarecum diferite comparativ cu Europa. "Obiectivele turistice in Dubai se transforma in excursii de genul safari sau croaziere pe mare." Managerul spune ca a ales ambele variante. "Am fost intr-un minunat si surprinzator 'desert safari and barbeque' care a durat de la ora 15.00 pana la 22.00. Am avut parte de un adevarat safari in desert cu jeep-uri puse la dispozitia vizitatorilor, grill si program folcloric care a continut si un ansamblu autentic de dansatoare din buric. Delicatesele tarii precum: baba ghanouj, bourek, hummus, samboosak le-am savurat intr-o atmosfera autentica araba." Cat despre croaziera pe mare, Camelia Buda isi aminteste ca a navigat intr-o ambarcatiune traditionala, unde a luat cina si a admirat peisajul de vis. "Sa ai ocazia sa vezi atat marea azurie, cat si minunatiile de pe mal e ceva formidabil."

Adevarate "obiective turistice" sunt si proiectele imobiliare despre care s-au facut documentare pe Discovery sau National Geographic, care au ocupat primele pagini ale presei din toata lumea si care au asezat Dubaiul pe lista destinatiilor de vizitat de catre pasionatii de arhitectura si tehnica. "E formidabil ce au putut realiza in cativa ani si se tot construiesc structuri impresionante. Faimoasa Insula Palmier acum e depasita de Insula Continentelor - e uimitor sa le vezi. Iti doresti sa investesti intr-un apartament in Dubai, dar trebuie sa fii pregatit din punct de vedere financiar, iar pentru cei care au suficienti bani, singura problema ar fi cea a disponibilitatilor imobiliare."

De altfel, orasul este unul al mega proiectelor: in 2010 se va inaugura Asia-Asia, cel mai mare hotel din lume (6.500 de camere), iar in 2012 se va termina constructia celui mai mare pod cu arc din lume. Dubaiul s-a pozitionat si ca o destinatie importanta de shopping si este faimos in special pentru festivalul de cumparaturi din februarie. "Shopping-ul face parte integranta din atmosfera lcoului. Gasesti acolo megamall-uri nu doar simple mall-uri, iar in perioada in care am fost erau reduceri si e imposibil sa nu te intorci cu o valiza in plus. In Dubai gasesti toate casele mari ale modei internationale, practic nu te poti abtine sa nu cumperi ceva. Megastructurile parca te ademenesc sa cumperi si sa tot cumperi. Merita vizitat Mall of Arabia care are o intindere absolut fabuloasa, nu ai cum sa-l vizitezi pe tot intr-o singura zi."

Mall of Arabia se intinde pe 930.000 de metri patrati. Dubai si-a propus sa intre in cartea recordurilor si la capitolul mall-uri. Astfel, la finalul anului 2008 s-a anuntat deschiderea Dubai Mall, cel mai mare centru comercial din lume, 1,1 milioane de metri patrati cu 1.200 de magazine, acvariu si patinoar olimpic, unde se estimeaza ca vor veni 30 de milioane de vizitatori pe an.

Dubai-ul este si o destinatie potrivita pentru relaxare. "Am fost la plaja si pot spune ca serviciile au fost impecabile. Nu era atat de aglomerat ca pe plajele din Romania si fiecare aveam un loc special amenajat. Pentru turisti e un adevarat paradis."

Cat despre bucatarie, Dubai isi respecta statutul de tara orientala. "Majoritatea restaurantelor erau tipic arabesti, dar puteai sa gasesti si bucatarii internationale. Prefer mancarurile lejere, mediteraneene, dar am incercat si specialitati ale bucatariei locale. Cateva dintre restaurantele in care am mancat au fost Dhow Palace avand la baza o bucatarie indiana, Admiral's Seafood sau Al Abaia cu mancare autentic araba." Pentru orice european care viziteaza o tara din afara continentului, unul dintre cele mai atractive momente este spectacolul strazii.

"Ce te socheaza foarte mult e discrepanta si totodata multitudinea interetnica si culturala, atat la nivel vestimentar, cat si la nivel social. Localnicii sunt mai rezervati in ceea ce ii priveste pe turisti. Nu se deschid atat de usor. Comerciantii sunt obisnuiti si nu exista probleme in comunicare. Totusi se simte o discrepanta intre cultura araba si cea occidentala." Camelia Buda spune ca cea mai potrivita perioada pentru vizitarea Dubaiului este decembrie-mai, cand temperaturile nu sunt atat de ridicate. "Vizitand Dubaiul in luna februarie, temperaturile au fost destul de prietenoase, insa umiditatea iti poate crea cateva probleme de adaptare. Temperatura a fost in jur de 20- 25 grade Celsius, noaptea intr-adevar era un pic mai rece."

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Apus,
in,
desert,
,
mega,
proiecte,
si,
arome,
de,
petro-dolari
/arta-si-societate/lifestyle/apus-in-desert-mega-proiecte-si-arome-de-petro-dolari-4074212
4074212
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.