Imprimatur, bun de tipar

Postat la 08 martie 2006 2 afişări

Imprimatur este expresia latina pentru "bun de tipar". Atunci cand un episcop catolic isi marca "imprimatur-ul" pe o carte, el garanta ca volumul nu continea nimic contrar credintei, principiilor sau moralei catolice.

Imprimatur este expresia latina pentru "bun de tipar". Atunci cand un episcop catolic isi marca "imprimatur-ul" pe o carte, el garanta ca volumul nu continea nimic contrar credintei, principiilor sau moralei catolice.

 

Pornind de la aceasta formula imperativa cu un misterios iz inchizitorial, doi autori italieni s-au cufundat in controversata  istorie a papalitatii si au publicat un roman care a devenit la scurta vreme dupa ce a primit "bun de tipar" in Italia un best-seller care a aparut, simultan, in Franta, Anglia, Germania si Spania. Autorii, Rita Monaldi (diplomata in filologie clasica si specialista in istoria religiilor) si Francesco Sorti (muzicolog, specialist in istoria muzicii secolului al XVII-lea) au avut nevoie de zece ani de cautari prin arhive si de anchete ca sa construiasca aceasta poveste, care, dincolo de forta sa romanesca, ne dezvaluie unul dintre cele mai strasnic pazite secrete din intreaga istorie a Vaticanului (castitatea lui Inocentiu al XI-lea, niciodata contestata pana in prezent, pare sa ascunda detalii dubioase, ce submineaza sever autoritatea papala).

 

In secolul XXI, monseniorul Lorenzo Dell’Agio, Episcop al Diocezei Como, primeste un text provenind de la un cuplu pe care l-a unit in sfanta taina a casatoriei cu 40 de ani in urma (cuplul este chiar Monaldi & Sorti, casatoriti si in viata reala). E vorba de memoriile unui ucenic bucatar de la hanul Donzello din Roma, care, in aceasta autobiografie, istoriseste evenimentele derulate intre 11 si 25 septembrie 1683, atunci cand hanul fusese pus sub carantina din pricina mortii suspecte a unui gentilom francez. Medicul insarcinat sa inspecteze cadavrul se indoieste de faptul ca ar fi fost vorba de ciuma si crede, mai degraba, ca se afla in fata unui caz de otravire.

 

Autorul memoriilor, impreuna cu abatele Atto Melani incep sa mearga pe urmele presupusilor criminali, Ugonio si Ciacconio, intr-o ancheta cu aer de thriller. Firul detectivistic este insa doar un pretext pentru autori, care au, astfel, prilejul sa  faca o analiza a intrigilor de la curtile europene, sa ne infatiseze muzica baroca, certurile religioase ale epocii sau problema unei sclavii anacronice. Inainte de orice, subiectele de maxim interes pentru anchetatori sunt posibila venire pe tronul Angliei a lui Wilhelm de Orania, riscurile ca Viena sa fie doborata in urma unei invazii otomane si, desigur, ciuma. In hanul aflat in carantina, diversitatea personajelor aflate sub interdictia de a parasi locul ne da o idee despre moravurile si pasiunile secolului al XVII-lea.

 

Monaldi & Sorti, Imprimatur, Editura Humanitas, Bucuresti, 2004

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Imprimatur,
bun de tipar
/arta-si-societate/imprimatur-bun-de-tipar-978976
978976
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.