Şarlatanul (Charlatan) - despre un salvator care nu-şi găseşte salvarea

Autor: Miruna Diaconu Postat la 23 iulie 2021 137 afişări

Şarlatanul, filmul în regia polonezei Agnieszka Holland, este povestea unui vindecător de la începutul secolului XX care ajută sute de oameni utilizând puterea plantelor, însă numai pe el nu se salvează. Jan Mikolasek, un specialist în plante, salvează sute de persoane zilnic însă reputaţia sa în rândul conducătorilor statului nu îi face cinste, lucru pentru care va avea de suferit.

Filmul în regia lui Agnieszka Holland îl aduce în prim plan pe Jan Mikolasek, un expert în plante care vindecă oamenii prin metode alternative medicinei clasice, chiar de câteva ori în film spune că el nu este doctor. Acţiunea filmului are loc la începutul secolului XX, în localitatea Jenstejn din Cehia, acolo de unde numele lui Mikolasek a început să răsune atât în restul republicii, cât şi în afara graniţelor. Filmul plimbă spectatorii prin trei regimuri politice, iar amprenta lăsată asupra societăţii de fiecare dintre cele trei regimuri se poate vedea şi în evoluţia personajului, care este surprins în trei etape ale vieţii.

Jan Mikolasek este un cunoscut expert pe bază de plante care vindecă oamenii doar cu ajutorul darurilor naturii. Însă, ceea ce este cel mai controversat la cum îşi exercită meseria este modalitatea de a pune diagnostic pacienţilor şi anume prin analizarea urinei. Mikolasek reuşeste să pună diagnostic pacienţilor după o analiză făcută cu ochiul liber asupra probei de urină a pacienţilor, iar ceea ce este surprinzător este faptul că Mikolasek reuşeşte să combată chiar şi diagnosticele puse de medicii acreditaţi, ceea ce îi aduce pe de o parte popularitate, însă pe de altă parte atrage atenţia şi celor care nu agreează metodele alternative de a face lucrurile – comuniştii.

Pe parcursul filmului se poate observa o dualitate a personajului care deşi vindecă sute de oameni zilnic, nu este mânat întotdeauna de principii morale sau atunci când simte şi face lucruri pe care societatea le blamează, însă el le consideră păcate, ceea ce îl determină să se pedepsească pentru a fi iertat. Această dualitate m-a dus pe parcursul filmului să mă întreb dacă Jan este personajul negativ sau cel pozitiv, până la final am decis că adevărul este undeva la mijloc. Cu toate că Mikolasek vindecă sute de oameni zilnic, cea mai puţină atenţie acordă propriei sale sănătăţi.

Povestea lui Jan începe după ce a omorât un soldat în război şi când a vrut să îşi ia viaţa, a reuşit doar să se rănească şi să rămână cu o cicatrice pentru tot restul vieţii. Însă, din acel punct, viaţa lui Jan se schimbă şi alege să îşi ocupe tot timpul cu plantele, fie să le studieze, fie să le planteze sau să le recolteze din grădinile familiei lui.

Când află că are un talent, Mikolasek merge la o femeie care se folosea de plante ca să vindece oamenii. Cariera lui Mikolasek este contruită în mare parte pe învăţămintele pe care le-a acumulat în urma unui an şi jumătate, perioadă în care a stat alături de femeie.

A doua etapă a vieţii sale, cea în care îşi deschide un sanatoriu, îl angajează pe asistentul său, Frantisek Palko, şi devine din ce în ce mai cunoscut, este şi cea care şi-a pus amprenta puternic asupra lui Mikolasek. Palko, însă, devine mai mult decât angajatul său, devine cel mai loial om pe care se poate baza Mikolasek, care nu îi arată aceeaşi loialitate până la sfârşitul filmului. Finalul filmului este unul deschis, lasând loc imaginaţiei şi interpretărilor.

Ivan Trojan, unul dintre cei mai mari actori cehi, joacă rolul lui Jan Mikolasek, pe când Frantisek Palko este jucat de către actorul Juraj Loj, care reuşeşte să creeze dintr-un personaj secundar un adevărat simbol al filmului, care îi dă lumea peste cap lui Mikolasek.

Filmul a fost nominalizat în 2020 la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin la categoria cel mai bun lungmetraj. Şarlatanul a mai fost nominalizat la Festivalul Internaţional de Film din Cleveland şi la Festivalul Filmului European.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.