Inainte: "Reteaua de socializare" castiga sigur Oscarul. Dupa: "Discursul Regelui" ia tot. De ce?

Autor: Dobroiu Stefan Postat la 12 februarie 2011 39 afişări

Daca ai fi stat sa-i asculti pe critici si pe analistii de la Hollywood acum cateva saptamani, toti ar fi zis ca aceasta editie a Oscarurilor este cat se poate de previzibila, cu “Reteaua de socializare” castigator sigur la cateva dintre cele mai importante categorii. Cu toate acestea, premiile date de asociatiile regizorilor, actorilor si producatorilor au scos in fata un cu totul alt favorit, “Discursul regelui”.

In 2008, nimeni nu s-ar fi asteptat ca "Vagabondul milionar" sa-si transforme in statuete opt dintre cele zece nominalizari. Oricat de inedita, emotionanta, exotica si tonica, productia semnata de Danny Boyle (nominalizat anul acesta cu "127 de ore") nu se ridica la nivelul intensului "Frost/Nixon" sau la cel al filmului biografic "Milk". Dar iata ca membrii Academiei au votat cu inima, iar mediocrul "Vagabond milionar" a devenit marele castigator din 2008.

Istoria are toate sansele sa se repete in 2011, cand criticii n-au incetat sa laude "Reteaua de socializare", film care nu prea pare sa fi impresionat Academia Americana de Film. Chiar daca titlurile nominalizate la Oscarul pentru Cel mai bun film sunt in numar de zece, lupta pentru voturile membrilor acesteia este evident ca se da doar intre cele doua productii amintite mai sus.

Dezavantajele "Retelei de socializare" sunt doua: in primul rand este un film mult prea cerebral pentru a le placea membrilor votanti, care cu siguranta au rezonat mai bine la sensibila poveste din "Discursul regelui", iar David Fincher nu se numara deloc printre cei mai iubiti oameni din industrie, cum la fel se intampla si cu producatorul Scott Rudin.

Cu toate acestea, schimbarea de opinie dinaintea galei este uimitoare: dintr-un film fara sanse, desi multinominalizat, "Discursul regelui" devine favorit dupa ce primeste trei dintre cele mai importante premii premergatoare Oscarului, iar asta e ceea ce ar cam trebui sa faca mai toti membrii echipei acestei productii britanice - sa-si pregateasca si ei un discurs.

Cel mai bun instrument de masurare a sanselor filmelor nominalizate sunt premiile asociatiilor de la Hollywood, cele mai importante si numeroase fiind cele ale actorilor, ale producatorilor si ale regizorilor. "Discursul regelui" le-a castigat pe toate trei, iar faptul ca o parte importanta dintre membrii asociatiilor fac parte si din Academia de Film este graitor pentru balanta care se inclina in defavoarea "Retelei de socializare".

Poate ca un Oscar pentru Colin Firth nu va mira pe nimeni, pentru ca actorul britanic nu prea are concurenta anul acesta si oricum a ramas proaspat in memoria Academiei dupa excelentul rol din "A Single Man", cu care insa a pierdut anul trecut. Poate ca nici un Oscar pentru Cel mai bun film nu va surprinde pe nimeni, din moment ce drama lui Tom Hooper este mult mai accesibila si relevanta din punctul de vedere uman decat mai recele film al lui David Fincher, dar exista mari sanse ca Hooper sa-i fure lui Fincher chiar si premiul pentru cel mai bun regizor.

Dupa ce britanicul venit din televiziune (si specializat pe miniserii si seriale de epoca, precum "John Adams" si "Elizabeth I") a castigat premiul cel mare al Asociatiei regizorilor de la Hollywood, ar fi de mirare sa nu castige si Oscarul pentru cel mai bun regizor. In ultimii 60 de ani, numai de sase ori cele doua premii au fost castigate de persoane diferite, iar semnele arata ca membrii Academiei, odata porniti, ar putea vota cu "Discursul" la mai toate categoriile, transformandu-l intr-un "Titanic" sau "Stapanul Inelelor: Reintoarcerea regelui" al anului 2011. Reamintim ca cele doua filme castigau, in 1998 si 2004, cate 11 statuete fiecare.

Dintre celelalte categorii ale acestui an, doar una este cu siguranta a "Retelei de socializare": scenariul adaptat. In rest, Fincher are toate sansele sa piarda in fata "Discursului", ca si celelalte filme cu care acesta concureaza la mai toate cele 12 categorii. La Cea mai buna actrita in rol principal, premiul ii va reveni mai mult decat sigur lui Natalie Portman, al carei "Black Swan" se lanseaza in Romania cu doar cateva zile inainte de asteptata gala. Premiile pentru roluri secundare au toate sansele sa ajunga la Christian Bale si Melissa Leo pentru "The Fighter". Aceleasi patru nume s-au aflat si pe lista castigatorilor premiilor Asociatiei Actorilor, care a acordat un trofeu si pentru ansamblul de actori din "Discursul regelui", trofeu ce indica adesea cu ce titlu vor vota actorii din Academie pentru Oscarul pentru Cel mai bun film.

Atentie, luna februarie este si cea in care cinefilii romani pot recupera filmele nominalizate la Oscar. Startul il dau comedia "Copiii sunt bine merci" a regizoarei Lisa Cholodenko, nominalizata la patru Oscaruri, inclusiv cele pentru scenariu original si cea mai buna actrita in rol principal (Annette Bening) si "Discursul regelui" la 11 februarie. Va trebui sa mai asteptam doua saptamani pentru a vedea "Adevaratul curaj" si "Lebada neagra", primul nominalizat la 10 premii Oscar, al doilea la cinci.

Vom vedea, asadar, la 28 februarie incotro merg premiile Oscar. Gala de decernare este transmisa si in Romania, in direct, de canalul HBO, cu incepere de la ora 3 dimineata.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
film,
Oscar,
2011,
nominalizari,
estimari,
categorii
/arta-si-societate/film/inainte-reteaua-de-socializare-castiga-sigur-oscarul-dupa-discursul-regelui-ia-tot-de-ce-7951930
7951930
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.