Cenzura lui Borat (galerie foto)

Postat la 07 iulie 2009 30 afişări

Pe langa schimbarea programelor de la toate posturile TV si de radio din lume, moartea lui Michael Jackson a avut efecte costisitoare in showbiz. Una dintre victime este satira “Brüno”.

Cu premiera romaneasca anuntata pentru 31 iulie, periplul lui “Brüno” in lumea intreaga a inceput la Los Angeles, unde spectatorii au avut ocazia sa vada o versiune usor modificata a filmului semnat de scandalosul Sacha Baron Cohen. Mai exact, realizatorul (sau studioul de productie Universal?) a considerat necesar sa inlature din versiunea pentru cinema a satirei o secventa care il viza direct pe Michael Jackson. Si a facut-o foarte repede.

Moartea starului a survenit la pranz, iar pana la opt seara, cand era programata avanpremiera filmului, reprezentantii studioului au avut timp sa rezolve toate problemele legate de scurtarea peliculei si sa decida ca vor pastra versiunea “respectuoasa” a lui “Brüno” pentru toate teritoriile in care va rula filmul, inclusiv Romania. Sunt mari sanse ca versiunea necenzurata de doliul mondial provocat de moartea artistului sa fie pastrata pentru DVD-ul ce va aparea la o distanta confortabila in timp. Dar despre ce este vorba in cele cateva minute taiate?

Sacha Baron Cohen, care in film este un reporter austriac de mondenitati obsedat sa devina celebru in “tara tuturor posibilitatilor”, o intervieveaza pe LaToya Jackson. Faptul ca aceasta este asezata pe un emigrant mexican nu mai poate soca, in avalansa de alte momente incomode; ceea ce li s-a parut “prea mult” producatorilor este de fapt suita de intrebari ale lui Brüno, care o asalteaza pe LaToya cu fel de fel de comentarii trasnite despre fratele ei Michael, despre vocea lui inalta, celebra manusa de diamante si cariera lui in deriva. La un moment dat, Baron Cohen ii cere LaToyei “schwartzberry”-ul (adica blackberry-ul, in jargonul personal si foarte germanizat al reporterului) si se apuca sa verifice lista de contacte din agenda acestuia, pentru a descoperi victorios numarul de telefon al lui Michael Jackson si a-l dicta apoi cu voce tare unuia dintre asistentii sai.

Intrebarea care se pune este pana unde se poate merge cu satira. Episodul de mai sus ar fi fost exagerat in contextul ofensator al celorlalte aventuri americane ale lui Brüno? Sau amintirea numelui lui Michael Jackson, la atat de scurt timp de la trecerea sa in nefiinta, a speriat producatorii si asa ingrijorati de foarte posibilele reactii de respingere ale unui public ce ar trebui sa fie mai numeros decat cel al lui “Borat”, film ce si-a depasit in incasari de aproximativ 15 ori bugetul de 18 milioane de dolari. Daca filmul a fost cenzurat din respect pentru memoria megastarului sau din ratiuni pur lucrative nici nu mai conteaza: “Brüno” are toate sansele sa devina cea mai amuzanta si in acelasi timp cea mai incomoda premiera pe care o vom vedea anul acesta la cinema.

Considerat mai bun, dar si mult mai ofensator decat mega-succesul din 2006 “Borat”, “Brüno” ar putea fi in acelasi timp mai eficient decat predecesorul sau intru demascarea prejudecatilor de toate felurile ale americanilor, dar si a obsesiei lor pentru celebritate. In rolul lui Brüno, un reporter de moda austriac hotarat sa devina cel mai faimos conational al sau “de la Hitler” incoace, Sacha Baron Cohen nu se da in laturi de la absolut nimic pentru a soca, jigni si chiar ingrozi publicul cu provocarile demente la care isi supune intervievatii, in mare parte vedete surghiunite din lumina reflectoarelor sau oameni de pe strada deloc avertizati in ceea ce priveste deraierile colosale ale reporterului “cunoscut in toate tarile vorbitoare de limba germana, cu exceptia Germaniei”.

Daca Paula Abdul si LaToya Jackson devin victime ale obsesiei lor pentru celebritate, acelasi lucru se intampla si cu oamenii obisnuiti. Unul dintre cele mai socante episoade il prezinta pe Brüno facand un casting pentru o sedinta foto cu bebelusi. Parintii acestora raspund cat se poate de relaxati unor intrebari precum “are copilul dumneavoastra vreo problema cu albinele, viespile sau bondarii?”, acceptand sa-si lase copiii fotografiati in conditii periculoase sau injositoare.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
film,
bruno,
sacha baron cohen,
borat
/arta-si-societate/film/cenzura-lui-borat-galerie-foto-4623048
4623048
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.