Femeia ca muză în pictură, într-o licitaţie de milioane de euro (FOTO)

Postat la 08 martie 2012 828 afişări

Casa Artmark organizează cea mai valoroasă licitaţie publică de până acum, valoarea maximă a tuturor loturilor fiind de aproximativ 2.000.000 de euro.

Licitaţia de primăvară Artmark propune o selecţie de peste 200 de picturi şi lucrări de grafică, din secolul al XIX-lea până în postmodernism, cuprinzând picturi semnate de Tonitza, Grigorescu, Ressu, Mutzner sau Iser, unele dintre acestea având în centru femeia - portrete de ţărăncuţe, tătăroaice, ţigănci, femei simple, nuduri sau baigneuse - sau fiind lucrări realizate de pictoriţe românce.

Dintre cele opt lucrări semnate de Tonitza în Licitaţia de Primăvară, patru înfăţişează portrete de femei. Modelele sale preferate erau copiii şi soţia sa, ale căror chipuri ne întâmpină în multe dintre picturile şi desenele perioadei de maturitate a artistului. Cea mai impresionantă dintre operele maestrului aflate în expoziţie este pictura "Nud cu spatele" (ulei pe carton, 69,5 x 49,5 cm, preţ estimat 70.000 - 120.000 de euro), al cărei model se presupune că este Irina, fiica lui Tonitza. Opera provine dintr-o colecţie privată bucureşteană.

Un chip feminin apare în opera "Ţărăncuţă cu broboadă galbenă" de Ştefan Luchian (pastel pe carton, 44 x 39,5 cm, preţ estimat 35.000 - 65.000 de euro), care provine dintr-o colecţie privată din Iaşi.

În expoziţia organizată în perioada 10-19 martie la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală, în pregătirea licitaţiei din 20 martie, se pot întâlni şi opere ale unui alt maestru al picturii româneşti, Theodor Pallady, care semnează un nud în interior, intitulat "Intimitate" (ulei pe carton, 58,5 x 97 cm, preţ estimat 45.000 - 75.000 de euro), care vine dintr-o colecţie privată ieşeană.

Alături de operele având ca temă femeia în diversele sale ipostaze, selecţia licitaţiei celebrează caracterul feminin prin lucrări semnate de doamnele picturii româneşti: Rodica Maniu, Nutzi Acontz, Maria Bănică Orăscu, Ecaterina Cristescu - Delighioz, Cecilia Cuţescu - Stork şi Denise Iordănescu.

Artmark a organizat, în ultimii patru ani, 50 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare cca 5.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice prin licitaţii de artă ale Artmark au crescut de la 5,5 milioane de euro în 2010 la 11 milioane de euro în 2011 - într-o piaţă a vânzărilor publice care a crescut de la aproximativ 8,3 milioane de euro în 2010 la cca 14 milioane euro în 2011.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/femeia-ca-muza-in-pictura-intr-o-licitatie-de-milioane-de-euro-foto-9381501
9381501
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.