Disco Pigs la Green Hours

Postat la 10 decembrie 2005 1 afişăre

In timpul piesei Disco Pigs ti se poate intampla sa ramai fara bautura, sa fii agresat verbal sau sa ti se faca ochi dulci. Primesti ceva in schimb: o portie consistenta de teatru de calitate.

In timpul piesei Disco Pigs ti se poate intampla sa ramai fara bautura, sa fii agresat verbal sau sa ti se faca ochi dulci. Primesti ceva in schimb: o portie consistenta de teatru de calitate.

In urma cu opt ani, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt se juca "Scandal cu publicul". Sau poate "se juca" e putin spus. Mai degraba se preda o lectie, si anume ca teatrul trebuie sa fie mai mult decat o poveste spusa si jucata de cativa oameni pe o scena. Piesa germanului Peter Handke, scrisa in 1966, era - si inca mai este - o metoda perfecta de a atrage atentia publicului ca nu trebuie sa se concetreze la ceea ce spun actorii, ci la felul in care spun ceea ce spun. Si cum poti capta mai simplu atentia cuiva decat hartuindu-l? Agresarea verbala a spectatorilor nu trebuie privita ca o insulta - e doar tentativa actorilor de a-i dezmorti, de a-i face sa caute povestea din spatele piesei.

Acum, personajul Porculete, interpretat de Marius Manole de la Teatrul Luni, coboara de pe scena din subsolul clubului Green Hours si bea din berea unui spectator. O pune la loc pe masa, dar dupa cateva secunde - in care spectatorul nu apuca sa aiba vreo reactie - mai ia o gura de bere. Ce legatura are gestul sau cu povestea?

Piesa Disco Pigs, a irlandezului Enda Walsh, a avut premiera la sfarsitul lui iulie in clubul Green Hours si a fost montata acum pentru prima oara in Romania de regizorul Peter Kerek. Sinead si Darren - alias Scrofistina (Alina Berzunteanu) si Porculete - traiesc in prezent, intr-o lume imperfecta, strapunsa de violenta, cruzime sau vulgaritate. Cei doi bantuie impreuna, de 17 ani, printr-o lume a violentei pe ritmuri de disco-dance.

Nascuti la doar cateva secunde distanta, cei doi frati spirituali au crescut impreuna, au invatat sa comunice impreuna si sa sufere de aceeasi neliniste interioara, pe care o dezvaluie si publicului. Urmariti-i.

R: Peter Kerek; Scenografie: Alina Herescu;
Cu: Alina Berzunteanu, Marius Manole

Disco Pigs a fost pusa in scena pentru prima data in 1996, la festivalul de la Dublin, si a primit in anul urmator premiile "Stewart Parker" si "George Devine"

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Disco Pigs la Green Hours
/arta-si-societate/disco-pigs-la-green-hours-1005224
1005224
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.