Democratizarea luxului

Postat la 11 martie 2006 2 afişări

O prospera femeie de afaceri din Bucuresti a aterizat la sfarsitul anului trecut la coafor pentru o ora de relaxare si a plecat indispusa, trantind usa. Cel mai nou model de inel Cartier, pe care tocmai si-l cumparase dupa ce il vazuse intr-o revista frantuzeasca, impodobea si inelarul ei, si pe cel al coafezei.

O prospera femeie de afaceri din Bucuresti a aterizat la sfarsitul anului trecut la coafor pentru o ora de relaxare si a plecat indispusa, trantind usa. Cel mai nou model de inel Cartier, pe care tocmai si-l cumparase dupa ce il vazuse intr-o revista frantuzeasca, impodobea si inelarul ei, si pe cel al coafezei.

Vi se pare ca secretara foloseste un parfum cam scump? Ca asistentul sefului n-ar trebui sa poarte, si el, ceas elvetian cu diamante? Sau ca pe sosele sunt scandalos de multe masini de lux? Poate. Suntem in epoca democratizarii luxului.

Ce mai inseamna, in aceasta epoca, sa fii parte a elitelor? Daca ne rezumam la aparente - la lux, de exemplu - e din ce in ce mai greu de facut o distinctie intre elite si mase. Un inel cu diamante, un vin frantuzesc de cativa ani buni, un ceas de marca sau o poseta de firma erau, pana nu de mult, indicii ale apartenentei la clasa oamenilor prosperi. Azi, astfel de concluzii nu mai stau intotdeauna in picioare. Tot mai multi oameni obisnuiti sunt dispusi sa plateasca in plus pentru a-si face cadou, pe langa un obiect de calitate, si o stare de spirit rezervata pe vremuri doar celor foarte bogati. Mai mult - luxul a inceput sa se ieftineasca in intreaga lume, nu numai aici.

Daca japonezele au dat de mult iama in gentile Luis Vuitton de 1.000 de dolari bucata, francezi incep, in numar din ce in ce mai mare, sa soarba din cand in cand sampanie Dom Pérignon’s Enothique din 1990, de 200 de dolari sticla, din pahare de cristal Tiffany, al caror pret a ajuns la 50 de dolari. Tot mai multi americani se odihnesc la lumina unei lampi Brandon de 190 de dolari, creata de irlandezul Simon Pierce, pe perne de casmir Ralph Lauren, al caror pret a scazut de la 295 la 103 dolari, iar romanii au inceput sa descopere ca timpul trece altfel cu un ceas elvetian marca Swatch de 2,5 milioane de lei. Ultimii ani au adus cresteri de vanzari la astfel de produse si aici, ceea ce arata ca intamplarea cu femeia de afaceri, coafeza si inelul Cartier nu e un accident. Si nu e neaparat vorba de ieftinirea luxului, crede Bogdan Aanicai, directorul Micri Gold -  primul magazin de bijuterii de lux deschis in Romania. Ci de ingrosarea randurilor celor bogati si de cresterea numarului celor care, fara sa fie instariti, isi ofera placeri percepute pana nu demult drept exclusiviste.

Din aceasta perspectiva, probabil ca ar trebui redefinit luxul. Mai este oare de lux un obiect care a devenit intre timp accesibil? "Luxul accesibil e un nonsens", spune Aanicai. Din anul 2000 incoace, vanzarile de la Micri Gold au o tendinta ascendenta continua, ceea ce arata ca numarul clientilor de lux e in crestere. In plus, desi cel mai ieftin inel de logodna cu diamant din magazin costa 5,5 milioane, "inelele cele mai vandute sunt cele in jur de 20 de milioane", mai spune Aanicai. Iar 20 de milioane nu e in mod obligatoriu o suma pe care sa si-o permita doar romanii din topul celor mai bogati oameni de afaceri. Exista insa si locuri care isi pastreaza caracterul exclusivist. Unul dintre ele e magazinul Escada Couture de pe Calea Victoriei, unde pretul mediu al produselor se ridica la 1.000 de dolari piesa. Clientii sunt, fireste, oameni de afaceri. Intra hainele si accesoriile de la Escada Couture in categoria luxului accesibil? Da, cel putin in sezonul reducerilor, cand si cei din clasa de mijloc mai trec pe la casa. Pentru ca, desi nu sunt bogati, pun pret pe eticheta.

Dar ce spuneti de un trabuc cubanez autentic? E o mica bucurie a vietii care figura pe lista produselor de lux, dar s-a mutat pe cea a produselor accesibile. Nu trebuie sa fii multimiliardar ca sa pleci din magazinul La Casa Del Habano, situat la parterul hotelului Hilton, cu un trabuc marca Bolivar sau La Gloria Cubana. Si sunt tot mai multi cei care au descoperit ca o pot face pentru cateva sute de mii de lei. Acelasi lucru se poate spune despre lumanarile parfumate Root.

Considerate ca fiind de cea mai buna calitate din lume, lumanarile parfumate Root ar fi, spun multi, un moft care costa 1-30 de euro, vanzarile cele mai mari inregistrandu-se la cele de 10 euro in magazinele DeCorina. Mai sunt lumanarile Root un lux? Sunt scumpe, dar accesibile totusi - de altfel, un magazin din Cluj vinde lumanari aduse din Statele Unite chiar sub denumirea de "Affordable Luxuries". 

Dar luxul nu e in mod obligatoriu legat de bani si nu se refera numai la lucruri scumpe, dar mai degraba inutile, spune Ion Schiau, Chief Operating Officer la magazinele Cellini, in care se vand obiecte mai putin accesibile, cum ar fi bijuterii, ceasuri de marca si obiecte din cristale Swarowski. "Luxul trebuie perceput ca un produs la care aspiri si se refera la calitate si design inovativ", spune Schiau. Iar cand moda si designul devin accesibile, luxul devine accesibil la randul sau, deoarece nu pretul conditioneaza luxul, ci creatorii sau designerii mai spune el. De pilda, Calvin Klein Watches, marca a grupului Swatch, s-a bucurat de un extraordinar succes cand a lansat pe piata un produs care respecta toate calitatile unui ceas elvetian, cu 20 de diamante, la pretul de doar 479 de euro. 

Pe de alta parte aceasta accesibilitate subita a produselor de lux are o alta consecinta. Chiar daca nu esti foarte bogat, acum poti macar sa te prefaci ca esti, in conditiile in care produsele de lux devin tot mai accesibile. Dar luxul era, odata, cel care facea diferenta dintre elite si mase. Astazi, cand e din ce in ce mai abordabil, ce le mai ramane celor cu adevarat bogati sa faca diferenta? Schiau considera ca exclusivitatea este data de cantitatea produsa sau de statutul de "insider".

"Un tourbillon ascuns in ceas sau o trasatura mecanica unica a acestuia te plaseaza pe tine si pe cei care recunosc aceste detalii intr-o lume foarte restransa, a celor care stiu ca tu stii", spune seful Cellini. 

Sorin Petrescu, patronul magazinului La Boutique du Vin, primul magazin din Bucuresti care vinde mai ales vinuri foarte scumpe, spune de asemenea ca o diferenta va exista intotdeauna. "Chiar daca tot mai multi clienti isi vor permite luxul de a pleca acasa cu o sticla de vin in valoare de 200 de euro, nu o vor putea face zilnic", spune Petrescu. In opinia sa, cei foarte bogati vor iesi intotdeauna in evidenta pentru ca au o educatie in aceasta directie si le raman intotdeauna alternative. "Un client cu venituri de 1.500 de euro cumpara o sticla de vin de la noi pentru o ocazie speciala, pe cand un personaj elitist o face pentru ca acest obicei face parte din rutina sa zilnica". De asemenea, tinerele nipone cu gentile lor Vuitton nu vor avea, cel mai probabil, niciodata fericirea elitista de a avea o poseta Birkin, un simbol al veritabilului lux, care costa cateva mii de dolari si care e fabricata cu atata zgarcenie, incat listele de asteptare se intind pentru circa doi ani.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Democratizarea luxului
/arta-si-societate/democratizarea-luxului-976497
976497
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.