Cea mai mare constructie urbana de lemn din lume (GALERIE FOTO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 18 iunie 2011 313 afişări

Cinci ani s-a lucrat la ea: Metropol Parasol, cladirea-monument ridicata in Plaza de Encarnacion din Sevilla, a fost finalizata in aprilie 2011, devenind rapid o atractie pentru turisti.

Neobisnuita structura are o inaltime de 28 m, patru niveluri, este lunga de 150 m, lata de 75 m si seamana cu o ciuperca neregulata, construita din panouri de cherestea incrucisate, de grosimi si marimi asimetrice, asamblate cu rasini poliuretanice si sustinute de o structura de otel. Cele 3.000 de elemente de lemn, care inseamna un volum total de 2.500 mc, au fost comandate unei firme din Aichnach, langa Munchen. Costurile de constructie au fost in total de 90 de milioane de euro.

Centrul urban Metropol Parasol adaposteste un muzeu arheologic, o piata de legume si fructe, baruri, restaurante si pavilioane pentru evenimente culturale. Acoperisul cu alei de promenada permite o vedere panoramica asupra orasului.

Principiul dupa care s-au ghidat arhitectii a fost sa ofere locuitorilor posibilitatea de a se adaposti la umbra, mai ales in timpul verilor caniculare. Arhitectul Jurgen Mayer H. a explicat pentru Time.com ca forma cladirii a fost inspirata de catedrala din Sevilla si ca a vrut sa creeze la randul lui o "catedrala fara ziduri".

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/cea-mai-mare-constructie-urbana-de-lemn-din-lume-galerie-foto-8356912
8356912
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.