Ce facem cu cladirile vechi din orase?

Autor: Loredana Fratila-Cristescu Postat la 04 iunie 2011 264 afişări

Majoritatea arhitectilor considera azi ca pastrarea cat mai aproape de original a componentelor istorice ale unui oras este cea mai buna solutie, insa exista si opinii care merg impotriva curentului.

Expozitia a doi arhitecti de la un birou de arhitectura din Amsterdam, "Cronocaos", de la New Museum din New York, incearca sa demonstreze ca n-ar trebui sa ne dorim orase ca niste muzee in aer liber, incercand obsesiv sa izolam cladirile vechi de viata prezentului. Rem Koolhaas si partenerul sau la firma, Shohei Shigematsu, sunt adeptii unei idei existente deja in mediile academice de cativa ani, conform careia conservarea cladirilor monument istoric din toata lumea duce la alungarea treptata din zonele respective a paturilor mai sarace ale populatiei, pentru a face loc exclusiv proprietarilor cu dare de mana si turistilor.

Renovarile minimaliste preferate pentru cladirile istorice pentru a nu le afecta spiritul, stergand urme ale trecutului acestora, n-ar face decat sa duca la o forma de amnezie istorica, ce ne indeparteaza de intelegerea propriului nostru trecut in loc sa ni-l conserve, sustin cei doi.

Pentru a-si demonstra punctul de vedere, cei doi au ales pentru expozitie un fost restaurant si club rock devenit magazin de langa New Museum, pe care l-au impartit in doua: una dintre jumatati au renovat-o "minimalist", cealalta au lasat-o asa cum era si au adaugat in plus elemente din decorul vechiului club. Rezultatul a fost ca jumatatea renovata arata sterila, iar cealalata pare plina de viata.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/ce-facem-cu-cladirile-vechi-din-orase-8313868
8313868
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.