Tinereţea strălucitoare a spionului american

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 01 aprilie 2012 30 afişări

La numai 17 ani, Nick McDonell publica romanul "Twelve", o poveste scrisă de un insider despre lumea exceselor şi luxului din Manhattan, cu care uluia publicul şi critica de specialitate.

Bestseller tradus în zeci de ţări, romanul a fost curând ecranizat de Joel Scumacher. La 25 de ani, vedetă deja a literelor americane, comparat cu Bret Easton Ellis - liderul Generaţiei X -, McDonell revine cu acest "An Expensive Education", un thriller geopolitic (pentru fineţea căruia este asemănat, de astă dată, cu Graham Greene şi John Le Carré), combinat abil cu un "roman de campus universitar".

Eroul este Mike Teak, absolvent de Harvard, actualmente spion în solda CIA, cu care luăm contact în timpul primei sale misiuni sale în Somalia, în cadrul căreia trebuia să remită unui lider al rebelilor locali, Hatashil, o sumă de bani şi un telefon mobil. Un bombaradament neaşteptat, soldat cu morţi şi răniţi, îl face să se adăpostească peste cadavrul unei tinere, la picioarele căreia se află o cană pe care este gravat cuvântul "Veritas", identică cu aceea pe care o primise şi el la absolvirea facultăţii.

Pendularea între realitatea dură a conflictelor internaţionale şi lumea de huzur şi snobism a Harvardului (descrisă cu mustrătoare ironie) va imprima ritmul întregii cărţi, şi va duce către un final surprinzător.

Nick McDonell, "O educaţie costisitoare", Editura Allfa, Bucureşti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/tineretea-stralucitoare-a-spionului-american-9460500
9460500
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.