Superjocurile lui Moscovich

Postat la 06 octombrie 2009 105 afişări

De mai bine de 50 de ani, Ivan Moscovich (inventator american, artist si creator de probleme matematice) nascoceste enigme, jocuri, jucarii, unelte pedagogice si expozitii stiintifice pe cat de spectaculoase, pe atat de stimulative intelectual.

"Atunci cand concep si colectionez enigme, le privilegiez pe acelea care, desigur, constituie un divertisment, dar si pe acelea care aduc satisfactie intelectuala si posibilitatea de a achizitiona noi cunostinte, incitand imaginatia si gandirea creatoare", spune Moscovich. In prezentul volum, "Marea carte a jocurilor mintii", adevarata enciclopedie a divertismenului inteligent, Moscovich si-a adunat cele mai ingenioase gaselnite personale, carora le-a alaturat enigme concepute de alti savanti renumiti. Exercitiile, problemele, jocurile matematice, paradoxurile, formele exceptionale, iluziile optice si alte mistere, originale sau clasice, sunt ilustrate cu sute de imagini color. Grupate pe grade de dificultate (10 niveluri) si avand la sfarsitul volumului solutiile, aceste probleme distractive au darul de a te invata "cum sa gandesti atunci cand te confrunti cu o problema reala".

Infruntati, asadar, lumea reala, calindu-va istetimea cu jocurile din "Marea carte...". De pilda, "Intalnirea buburuzelor". O buburuza-baiat intalneste o buburuza-fata pe o floare. "Sunt baiat", spune buburuza cu puncte rosii. "Sunt fata", spune buburuza cu puncte galbene. Si, brusc, cei doi incep sa rada, dandu-si seama ca macar unul dintre ei mintea. Pe baza acestor informatii, determinati care buburuza era baiat si care fata. Iata si solutia: "Cu 2 afirmatii, ne spune Moscovich, exista 4 combinatii de adevarat sau fals: adevarat/adevarat; adevarat/fals; fals/adevarat; fals/fals. Prima combinatie nu e buna, pentru ca cel putin una dintre afirmatii este falsa. A doua si a treia afirmatie nu sunt corecte deoarece, daca una dintre afirmatii este falsa, cealalta nu poate fi adevarata. Singura varianta corecta din punct de vedere logic ar fi ca ambii mint. Mister Buburuza are puncte galbene si Miss Buburuza are puncte rosii."

Elementar, draga Watson!

Ivan Moscovich

"Marea carte a a jocurilor mintii", Editura Litera International, Bucuresti, 2009

Aparitii noi:

  • Trilogia mileniului

Cele trei volume din "Millenium 3" reprezinta, probabil, cea mai vanduta carte a ultimilor ani. In 2008 si 2009 s-a aflat, fara concurenta, pe primul loc al vanzarilor in Franta - aproape 3 milioane de exemplare. La noi si-a cucerit publicul inca de la primul volum, iar acum se pregateste sa-si evalueze marsul spre succes, prin ultimul capitol al trilogiei. In ciuda faptului ca sunt niste romane de factura politista, nu reprezinta o lectura usoara (intriga stufoasa, planuri intersectate care ataca teme sensibile din punct de vedere politic - precum coruptia, prostitutia, traficul de influenta - si nu in ultimul rand, numarul mare de pagini al fiecarui volum). Reusesc insa sa fie urmarite cu sufletul la gura. La sfarsitul volumului 2, toti cititorii (si, alaturi de ei, Mikael Blomkvist) sperau ca Lisbeth nu este moarta. Aflam acum, in al treilea volum, ca visul le-a fost indeplinit, dar nu pe de-a-ntregul. Simpatica domnisoara Salander e vie, dar se afla in spital imobilizata si in incapacitate de a comunica.

Stieg Larsson "Castelul din nori s-a sfaramat, Millennium 3", vol. III, Editura Trei, Bucuresti, 2009

  • Cosmarul unui insomniac

Cu volumul "Negru" debuteaza o alta trilogie de succes, scrisa de aceasta data de Ted Dekker, un texan nascut in Indonezia care si-a consacrat intreaga tinerete studiului culturilor orientale si felului cum acestea interpreteaza viata si credinta. A urmat studii de teologie si de filozofie, dupa care s-a dedicat scrisului si a devenit in curand celebru gratie thriller-ului "Thr3e". "Trilogia cercului", publicata in 2004 si compusa din volumele "Negru", "Rosu" si "Alb", amesteca psihologia si suspansul si reprezinta un prilej de confruntare a Binelui si Raului, ca principii universale. Eroul acestui prim volum, Thomas Hunter, de fiecare cand se duce sa se culce intr-o anumita lume, se trezeste intr-o alta. Afland ca, intr-o astfel de lume, o companie farmaceutica a pregatit un virus letal, capabil sa distruga omenirea, el incearca sa uneasca secventele spatiale si temporale si sa se transforme pe sine intr-un razboinic capabil sa salveze planeta.

Ted Dekker "Negru, Trilogia cercului", vol. I, Editura Nemira, BucureSti, 2009

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/superjocurile-lui-moscovich-4966232
4966232
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.