Propuneti un top 10 cu cartile si autorii preferati

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 20 februarie 2011 188 afişări

Sa nu ne iluzionam: cartile citite la prima tinerete ne pot face oameni, dar pe langa ele mai e nevoie si de altceva. Ce anume - ramane sa hotarati dumneavoastra, citind aceasta carte nu doar in litera ei, ci si printre randuri.

Dan C. Mihailescu, omul care ne aduce in casa, prin ecranul televizorului, o sumedenie de carti si de indemnuri la lectura, a avut o idee strasnica: i-a convocat la un efort de memorie si de sinceritate pe cativa dintre cei mai vizibili intelectuali romani ai momentului si le-a solicitat sa-si marturiseasca "revelatiile citirii fermecator-terapeutice" si sa propuna cate zece autori, sau "titluri beton" ale topului personal, fie alegand o epoca, fie o tematica, un stil, "un cumul de referinte livresti cu secvente picturale si muzicale, intr-o libertate deplina". Cei care au raspuns au fost Ana Blandiana, Mircea Cartarescu, Stefan Caltia, Livius Ciocarlie, Andrei Cornea, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, Nicolae Manolescu, Mihai Manutiu, editorul insusi, H.R. Patapievici, Ioana Parvulescu, Irina Petrescu, Andrei Plesu, Victor Rebengiuc, Alex Stefanescu, Valeriu Stoica, Ion Vianu.

Nu multi, dar pe spranceana. Sigur, lista s-ar fi cuvenit sa fie mai ampla. Stiind prea bine asta si incercand sa domoleasca animozitatile provocate de exclusivismul actualei selectii, antologatorul ne promite, in preambulul lucrarii, o viitoare editie mai cuprinzatoare. "Deocamdata" a rezultat o carte plina de referinte utile, prietenoase (in sensul accesibilitatii), despre cartile fundamentale si formatoare. Nu doar o colectie de panteonuri personale (desi un Lucian Boia, bunaoara, s-a limitat, destul de sec, la asta), plina de coincidente (de gust sau de traseu intelectual) amuzante si pilduitoare, ci si o suita de modele de lectura, de moduri de a percepe aventura cititului, de divagatii uneori fermecatoare despre duhul formator ale lecturii, sau de nuantari subtile (precum, la Mircea Cartarescu, intre citit si lectura). O carte care starneste pofta de lectura si care se citeste pe nerasuflate, invatandu-ne chiar mai mult decat si-a propus.

Ca sa nu ramanem in acest ton encomiastic, care in mod sigur i-ar displacea editorului, un om plin de umor, vom incheia cu vorbele pe care le-a rostit Sacha Guitry, ca raspuns la aceeasi intrebare care a provocat marturisirile din acest volum: "Intr-o buna zi va trebui in sfarsit sa ma hotarasc sa citesc toate acele carti pe care, de treizeci de ani incoace, le tot recomand spre lectura prietenilor mei".

Dan C. Mihailescu (editor), "Cartile care ne-au facut oameni", Editura Humanitas, Bucuresti, 2010

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/propuneti-un-top-10-cu-cartile-si-autorii-preferati-7997137
7997137
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.