L-a creat munca pe om?

Postat la 18 decembrie 2007 17 afişări

Cele 100 de experimente furnizate de autor in aceasta carte pun la cap la cap cele mai recente si mai surprinzatoare descoperiri ale unei discipline insuficient cunoscute: psihologia muncii.

Experimentele de care da seama francezul Lionel Dagot (doctor, cercetator si profesor asociat la Universitatea Bordeaux 2, in cadrul laboratorului de psihologie) ofera de fapt 100 de raspunsuri, amplu documentate sau studiate personal „pe teren“, la tot atatea intrebari pe care aproape fiecare dintre noi si le-a pus sau si le va pune in decursul experientei sale legate de locul de munca. De ce ar trebui sa evitati sa va cosmetizati CV-ul? Site-ul de internet al intreprinderii dumneavoastra e facut in asa fel incat sa-i puna pe fuga pe cei mai buni candidati? De ce este posibil sa fii bun si totusi sa ai parte de o evaluare negativa? De ce un salariu bun nu este sinonim cu fidelitatea? Sunt barbatii mai rezistenti decat femeile sau invers cand se afla la conducerea marilor intreprinderi? Aceste intrebari si surprinzatoarele raspunsuri care le insotesc sunt grupate in opt teme majore: recrutarea, integrarea in intreprindere, performanta si inovatia, motivarea, evaluarea muncii, relatiile la locul de munca, viata privata si cea profesionala, sanatatea si munca. Modul prietenos in care sunt infatisate rezultatele cercetarii a parut solutia cea mai potrivita de a atinge intelegerea unor categorii cat mai vaste, de la directorul de resurse umane la responsabilul cu comunicarea sau la angajatul serviciului de forte de munca. Ideea de baza a fost aceea de a „interpela“ ansamblul actorilor in privinta mediului lor de lucru si, astfel, de a demonstra (sau, mai bine spus - a demonta) codurile si prejudecatile existente in toate sectoarele intreprinderii. Cele „100 de mici experiente de psihologie“ (acesta este de fapt titlul original al cartii, mult mai putin scutit de emfaza decat cel propus in traducerea romaneasca) antologate de autor ne ajuta, intre altele, sa ne facem viata mai usoara la slujba si sa ne intelegem cat mai bine cu colegii.

Lionel Dagot, „Experimente de psihologie organizationala“,

Editura Polirom, Iasi, 2007


Noutati

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
noutati,
aparitii,
publicatie
/arta-si-societate/carte/l-a-creat-munca-pe-om-2310548
2310548
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.