Înţelepciunea de a scufunda o bucată de cauciuc în apă cu gheaţă

Autor: Dorin Oancea Postat la 07 septembrie 2014 254 afişări

Veţi trăi, cu "Ce-ţi pasă ţie de părerile altora?", o mare surpriză. Autorul, Richard Feynman (1918 - 1988), a fost nu numai un fizician de succes, laureat al Premiului Nobel, participant la Proiectul Manhattan de dezvoltare a bombei atomice, părintele computerului cuantic, ci şi un ins cu o uriaşă dimensiune umană - sensibilitate, umor, gust artistic, dragoste pentru oameni, am zis umor?, nu-i nimic, mai zic odată!

Înţelepciunea de a scufunda o bucată de cauciuc în apă cu gheaţă

O poveste uluitoare de dragoste, cea a primei căsătorii a savantului, vă va întrista un pic; dar pe urmă aventurile din multele congrese şi întâlniri ştiinţifice la care Feynman a participat, călătoriile în Japonia, Grecia sau Polonia, aventura cumpărării unui creion capitalist într-o ţară comunistă, măiestria constructorilor polonezi în a realiza clădiri deja vechi, întâlnirea cu regele şi regina Belgiei şi şirul inevitabil de gafe din conversaţia cu regina Fabiola se vor dovedi un şir de pagini savuroase, iscate din dezinvoltura inteligenţei.

Ce-i mai bun rămâne la urmă: Feynman a făcut parte din comisia de anchetă a prăbuşirii navetei spaţiale Challenger şi, dincolo de încărcătura emoţională a dezastrului în care au pierit şapte oameni, fizicianul povesteşte la fel de detaliat, la fel de plin de umor şi la fel de plin de înţelegere pentru fiinţa umană amănuntele anchetei. Richard Feynman a fost primul membru al comisiei care a intuit cauza reală a dezastrului, o garnitură care s-a defectat din cauza temperaturii scăzute din ziua lansării. Iar relatarea experimentului menit să ilustreze teoria sa - scufundarea unei bucăţi de garnitură într-un pahar cu apă cu gheaţă - este, din nou, o scriere excepţională: aventura aşteptării unui pahar cu apă şi gheaţă, amânarea demonstraţiei, la îndemnul unui ditamai general de armată, realizarea acestuia şi, desigur, modul în care ceilalţi membri ai comisiei NU reacţionează, pentru că, pur şi simplu, oamenii nu au putut procesa rapid dezvăluirea şi efectele asupra anchetei.

În încheiere, un scurt fragment: "...eu şi Tukey am descoperit că lucrurile care se petrec în minţile unor oameni diferiţi atunci când aceştia cred că fac acelaşi lucru - ceva atât de simplu precum a număra - diferă pentru fiecare... Mă gândesc frecvent la acest lucru, mai ales atunci când predau o tehnică ezoterică, precum integrarea funcţiilor Bessel. Când privesc ecuaţiile, văd nişte imagini colorate - nu ştiu de ce. În timp ce vorbesc, văd nişte imagini vagi ale funcţiilor Bessel din cartea lui Jahnke şi Emde, cu j-uri în cafeniu deschis, n-uri de un discret violet-albăstrui şi x-uri maro-închis, ce zboară prin aer. Şi mă întreb cum naiba trebuie să arate ele pentru studenţi".

Richard Feynman - "Ce-ţi pasă ţie de părerile altora?", Editura Publica, Bucure[ti, 2014

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/intelepciunea-de-a-scufunda-o-bucata-de-cauciuc-in-apa-cu-gheata-13219826
13219826
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.