Departe de cimitirele pieţelor financiare

Autor: Andrei Cîrchelan Postat la 31 august 2014 80 afişări

Cele trei cărţi din colecţia "Minighid de..." (pieţe emergente - Mark Mobius, protejare a activelor - David Darst şi mituri ale pieţei - Kenneth Fisher) spun povestea care poate fi spusă despre investiţii, dar nu vor duce investitorul de mână către bani. E povestea eroilor cântaţi. Aşa cum se întâmplă de obicei cu minighidurile şi principiile solide, ideile expuse de cei trei autori sunt testate, dovedite şi cunoscute, dar reprezintă mai degrabă o confirmare decât o revelaţie.

Departe de cimitirele pieţelor financiare
Departe de cimitirele pieţelor financiare

Dacă pornim de la premisa asta, că avem de-a face cu pasul doi în educaţia investitorului şi nu cu lecţii pentru cunoscători, textele sunt mai uşor de asimilat. Asta e şi maniera în care sunt promovate cărţile în România, de către managerii de fonduri de investiţii, într-un demers de elevare a pieţei, cu format digerabil. Scopul: stimularea investiţiilor din zona persoanelor fizice.

Titlul sună macabru, ştiu, dar are legătură directă cu principalul contraargument pe care l-am gândit când am văzut ce au de spus cei trei cunoscători ai pieţei în privinţa investiţiilor.

Cimitirele pieţei sunt pline de oameni care au încercat acelaşi lucru precum cei de succes, dar au eşuat, scria la un moment dat Nassim Nicholas Taleb, citat aproximativ aici, referindu-se la faptul că în spatele mâinii de oameni care au reuşit să facă istorie în piaţă, eroii cântaţi, se găsesc cimitire pline de cei care au încercat exact acelaşi lucru şi care au eşuat, pentru că nu au găsit conjunctura potrivită sau detaliul salvator. Eroii necântaţi. Minighidurile sunt, ca abordare, departe de cimitirele pieţei, pentru că sunt scrise în aşa fel încât ai impresia că oricine poate face bani în piaţă. Or, lucrurile nu stau chiar aşa.

În esenţă, noţiunile centrale prezentate în cele trei cărţi sunt: descoperirea sau pionieratul, diversificarea portofoliului şi abordarea pe termen lung.

Mobius, care în prezent conduce Franklin Templeton, firma care administrează printre altele şi Fondul Proprietatea, pledează pentru investiţiile pe pieţele emergente sau chiar şi cele de frontieră, aşa cum este România, ca zone care aproape că garantează creşterea puternică şi randamente solide, dacă sunt navigate cum trebuie. Riscurile, evident, sunt pe măsură. Aici vine partea de descoperire, în care investitorul trebuie să fie un pionier curajos şi să caute informaţii şi oportunităţi acolo unde piaţa nu este complet pregătită încă.

Activele, spune Darst pe de altă parte, se protejează prin coerenţă şi o perspectivă de termen lung. Pe parcursul cărţii cititorul este sfătuit de "Unchiul Frank", figură similară lui Ilie Moromete al nostru, care distilează cifrele şi informaţiile pentru a exprima esenţa ideilor autorului. Astfel, investitorul înţelept reuşeşte să îşi protejeze activele printr-o combinaţie coerentă de strategie şi tactici, iar exemplele, sub forma anecdotelor, sunt zeci.

La final, în ordinea de lectură pe care am ales-o eu cel puţin, vine Fisher, care explică "greşelile investiţionale pe care le face toată lumea" şi cum ar trebui să fie evitate aceste greşeli. Cartea este pentru americani, având în vedere exemplele folosite, dar poate fi extrapolată, păstrând proporţiile. L-am lăsat la final pe Fisher pentru că, de obicei, sunt sceptic în legătură cu abordările de tipul "adevărul despre", iar autorul exact asta face: ia în 17 capitole principalele mituri ale pieţei, cum că obligaţiunile sunt mai sigure decât acţiunile, de exemplu, sau că datoria suverană a SUA este ceva rău, şi le demontează cu argumente.

Concluzia este că schimbarea e inevitabilă, cu atât mai mult pe pieţele de capital, iar investitorul înţelept este tot timpul atent la imaginea de ansamblu dar nu scapă din vedere operaţiunile de zi cu zi. Ca atare, atunci când schimbarea îşi face apariţia, acelaşi investitor înţelept ar trebui să fie suficient de bine poziţionat pentru a profita cum trebuie de volatilitate. Odată ce a înţeles această idee, cititorul ar trebui să fie bine echipat cu principiile generale pentru succes în investiţii, cel puţin în teorie.

Mark Mobius - "Minighid de pieţe emergente. Cum să faci bani pe pieţele cu cea mai rapidă dezvoltare din lume", Editura Publica, Bucureşti, 2014

David M. Darst - "Minighid de protejare a activelor. Cum fac bogaţii să rămână prosperi indiferent de evoluţia pieţelor financiare", Editura Publica, Bucureşti, 2014

Kenneth L. Fisher - "Minighid de mituri ale pieţei. Cum să obţii profit evitând să faci greşelile investiţionale pe care le face toată lumea", Editura Publica, Bucureşti, 2014


 

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/departe-de-cimitirele-pietelor-financiare-13177185
13177185
comments powered by Disqus
Nu au un program fix, nu au angajaţi, dar au multă libertate. În ce domenii activează şi cât câştigă freelancerii din România Nu au un program fix, nu au angajaţi, dar au multă libertate. În ce domenii activează şi cât câştigă freelancerii din România

Spre deosebire de corporatiştii parcă traşi la indigo pe care îi întâlneşti la vremea prânzului în preajma mallului Promenada, îmbrăcaţi smart casual şi cu badge-ul atârnat negreşit la gât, freelancerii alcătuiesc un altfel de peisaj. Pe cât de diferite sunt domeniile în care lucrează, pe atât de diferite sunt şi poveştile, ţinutele, agendele şi pasiunile celor ce au ales să „agaţe în cui” legitimaţia de birou pentru a se dedica full time hobbyurilor transformate în meserie.

vezi continuarea
ZF.ro
ALERTĂ alimentară la KFC. Ce au putut găsi inspectorii ANPC ALERTĂ alimentară la KFC. Ce au putut găsi inspectorii ANPC
Avertisment apocaliptic: În numai câţiva ani, România va rămâne PUSTIE.
ProMotor.ro
Un şofer amendat pentru că vorbea la telefon a dat O REPLICĂ GENIALĂ Un şofer amendat pentru că vorbea la telefon a dat O REPLICĂ GENIALĂ
Marian Godină a descoperit cine îi murdăreşte maşina: „Azi am prins autorul” - FOTO
Cât de ecologice sunt de fapt maşinile electrice? Latura ascunsă a electromobilităţii
Descopera.ro
VREMEA din România se va schimba DRAMATIC. „Fenomenele EXTREME vor lovi din plin” VREMEA din România se va schimba DRAMATIC. „Fenomenele EXTREME vor lovi din plin”
Cel mai SCANDALOS experiment din ISTORIE făcut pe oameni. ''Am mers prea departe'' - IMAGINI VIDEO +18
Descoperire URIAŞĂ despre unul dintre cei mai mari FARAONI ai Egiptului Antic
Go4it.ro
DEZGUSTĂTOR! Cercetătorii britanici au creat husa de telefon care imită pielea umană DEZGUSTĂTOR! Cercetătorii britanici au creat husa de telefon care imită pielea umană
Taxiurile zburătoare sunt mai aproape de realitate! Pot decola vertical şi zbura cu 100 km/h
Site-ul care îţi arată cât de bun este semnalul reţelelor mobile din România.
Csid.ro
Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime
Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată
HOROSCOP AUGUST 2019: se anunţă noi câştiguri financiare şi multe relaţii pasagere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.