Ce e sexul şi cu ce se consumă el

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 18 noiembrie 2012 62 afişări

Vedeţi dacă puteţi completa această enumerare (ne ispitesc, cu haz, autorii cărţii pe care v-o prezentăm): 1. Maşină de cusut; 2. Evantai; 3.Ceainic; 4. Prăjitor de pâine; 5. ?. După care ne oferă un indiciu, ca să nu ne dăm bătuţi: "Hamilton Beach Company din Racine, Wisconsin, a patentat primul vibrator cu utilizare casnică în 1902, transformându-l astfel în al cincilea aparat electric aprobat pentru uzul domestic. Până în 1917, existau mai multe vibratoare decât prăjitoare în casele americane".

Ce e sexul şi cu ce se consumă el

Sigur, e o snoavă, una dintre sutele de poveşti "fără perdea" pe care ni le raportează Christopher Ryan şi Cacilda Jethá. Pe de altă parte, ea spune un lucru semnificativ: oricât ne-am strădui să-l ocolim în discuţiile publice, sexul e o problemă capitală, mult mai preocupantă decât lăsăm să se înţeleagă. Sexul ne bântuie şi ne ordonează viaţa, ne obsedează şi ne modifică din punct de vedere de comportamental.

Plimbându-se pe întreaga suprafaţa a Pământului, din Africa până în Asia şi Australia, şi mergând în istorie până înainte de homo erectus, dar şi în mit până la nivelul "păcatului originar", cei doi încearcă să afle şi să ne comunice care este, de fapt, esenţa sexualităţii umane. Pentru că vreme de milenii, din cauza unor "schimbări culturale seismice", adevărata poveste a sexualităţii a fost redusă la tăcere de către autorităţile religioase, a ajuns subversivă şi ameninţătoare, "ignorată de savanţi şi ascunsă de psihoterapeuţii moralişti", autorii se străduiesc să restituie publicului altceva decât istoria standard a sexualităţii, adică să scoată la lumină toate acele elemente culpabilizante care au făcut ca, în cultura contemporană, legătura dintre dragoste şi sex să fie greşit reprezentată.

Punând cap la cap argumente din antropologie, anatomie şi psihosexualitate, ei ne oferă o imagine netă, onestă, neflatantă şi dezinhibată a adevăratei noastre naturi sexuale. Începând cu începutul, când sexualitatea întâmplătoare, degajată, naturală constituia norma strămoşilor noştri preistorici, şi terminând cu fantasmele omului modern şi cu iluzia monogamiei înscrisă în codul nostru genetic.

Christopher Ryan, Cacilda Jethá, "Sexul. O istorie timpurie", Editura Litera, Bucureşti, 2012

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/ce-e-sexul-si-cu-ce-se-consuma-el-10334114
10334114
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.