Capitalismul sau cafeaua?

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 01 iulie 2012 31 afişări

Recent, editura Litera a iniţiat o colecţie destinată oamenilor cu o isteţime peste medie. Seria (cu 6 apariţii până în momentul de faţă) se cheamă IQ 230. De ce? Pentru că, în accepţiunea de azi, coeficientul mediu de inteligenţă se situează în jurul valorii de 100.

Dincolo de 100, începe ţara oamenilor deştepţi, oameni preocupaţi să afle lucruri noi, să-şi pună întrebări şi să locuiască în disconfortul de a nu fi nicând mulţumiţi cu ceea ce deja ştiu. Iar limita de sus a acestei ţări a deştepţilor este fix 230, mai precis coeficientul cetăţeanului australian Terence Tao (36 de ani), cel mai ridicat înregistrat vreodată.

Un titlu interesant şi care vine în întâmpinarea insaţiabilei pofte a publicului modern de a se delecta cu clasamente şi topuri este 50 de idei geniale care au schimbat omenirea. O carte coordonată şi redactată de John Farndon, dar la care au participat cu opinii, idei de clasificare, exemple şi argumente o întreagă serie de experţi (scriitori, filosofi, matematicieni, cercetători etc.). Nu în ultimul rând, se cuvine precizat că la alcătuirea acestui Panteon ale ideilor fundamentale au participat şi sute de votanţi on-line, care nu doar au alcătuit clasamente subiective, dar au expus şi motivele pentru care au făcut o alegere sau alta.

Această nevoie de consultare, confruntare şi împărtăşire a opiniilor s-a dovedit imperioasă, câtă vreme este deosebit de dificil să afirmi, ca autor individual, care sunt cele mai mari idei ale tuturor timpurilor şi ce vrea de fapt să însemne "idee genială". Este vorba despre ideea care a adus umanităţii cele mai multe avantaje sau de cea care a avut cel mai mare impact? "Cum îţi dai seama - se justifică autorul - ce este mai bun: cafeaua sau capitalismul, căsătoria sau monoteismul?"

Într-adevăr, criteriile sunt destul de laxe, iar derapajele şi riscurile unui astfel de top - crescute. Până la urmă însă, ceea ce contează, în opinia lui Farndon, este că a încercat (şi, credem noi, a şi izbutit) să ofere o hrană pentru minte, să stârnească dezbateri şi confruntări interioare, să celebreze nesfârşitele resurse de ingeniozitate ale umanităţii.

În dreptul fiecărei idei (abolirea sclaviei, ceramica, democraţia, feminismul, scrierea, roata sau internetul - aflat, acesta din urmă. aproape constant în vârful preferinţelor respondenţilor - etc.), autorul oferă detalii despre istoricul ideii şi despre impactul său asupra lumii, precum şi o suită consistentă de argumente pro şi contra. Ceea ce a rezultat este o istorie, povestită accesibil şi seducător, a gândirii umane şi a capacităţii ei infinite de inovare.

John Farndon, "50 de idei geniale care au schimbat omenirea", Editura Litera

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/capitalismul-sau-cafeaua-9799928
9799928
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.