Alice la 145 de ani

Postat la 14 iunie 2010 27 afişări

In urma cu 145 de ani, un matematician genial si balbait a publicat o carte inspirata de numeroasele plimbari cu barca pe care le organiza pentru copiii unui bun prieten - inclusiv pentru o fetita pe nume Alice Liddell.

Asa au aparut aventurile Alicei in Tara Minunilor si s-a nascut mitul lui Lewis Carroll, despre care se stie foarte mult si foarte putin in acelasi timp - scriitor, fotograf, matematician, crestin, victorian retinut si rebel neinteles, dar mai inainte de toate dotat cu o imaginatie uluitoare, din care au rasarit aventurile copilei Alice.

Anul acesta a stat sub semnul capodoperei absurde a lui Carroll datorita noii adaptari pentru marele ecran, semnata de Tim Burton, un film care a fost fie adorat de public, fie condamnat de critici pentru ca si-a permis prea multe libertati fata de textul original. In orice caz, Burton a reusit sa creeze atmosfera exuberanta, claustrofoba, deprimanta, absurda a cartii, chiar daca a mai amestecat/fuzionat personajele, iar Alice nu prea mai e o copila.

De aici si pana la explozia Alice in toata lumea nu a fost decat un singur pas - vitrine tematice Alice in Tara Minunilor in marile magazine ale capitalelor lumii, colectii de moda inspirate de Alice, tablouri, decoratiuni, mobilier, papusi, tricouri etc. Dincolo de toate aceste elemente de recuzita, Alice ramane la fel de populara si chiar obsedanta la aproape 150 de ani de la nastere. Si la urma urmei nu e vorba decat despre o fetita plictisita, care urmareste un iepure si se pomeneste intr-un univers alternativ, populat de regine insetate de sange, palarieri nebuni, omizi fumatoare si pisici sarcastice.

La care se poate adauga orice creatura nascocita de imaginatia cititorilor, pentru ca de fapt acesta este secretul lui Alice - matematicianul Lewis Carroll (adica Charles Lutwidge Dodgson) a gasit formula perfecta pentru a ne hrani imaginatia. Cu siguranta, e una dintre cartile cu care nu vom face focul in cazul unei noi ere glaciare.

Lewis Carroll, "Aventurile lui Alice in Tara Minunilor", Editura Cartier, Bucuresti, 2010

Aparitii noi:

Suspans englezesc

Nimic nu poate fi mai palpitant decat ancheta unei crime misterioase comise intr-un castel englezesc. Toate ingredientele suspansului tip Agatha Christie sunt acolo - atmosfera rece, decorul si personajele. Romanul lui Gilbert Adair, "Inscenarea lui Roger Murgatroyd", pare un omagiu adus romanului politist englezesc. O reuniune de prieteni intr-un castel englezesc, cu ocazia Craciunului, se transforma in scena unei crime imposibile. Toti au motivele si intentia de a-l ucide pe Raymond Gentry, editorialistul unei gazete mondene londoneze. Iar cand stapanul castelului cade si el victima, lucrurile se complica. Noroc cu fostul inspector al Scotland Yardului si o autoare de romane politiste.

Gilbert Adair "Inscenarea lui Roger Murgatroyd", Editura Trei, Bucuresti, 2010

O alegere bizara

Este numai unul dintre capitolele cartii "Irational in mod previzibil", un roman amuzant despre festele pe care ni le joaca propria minte si care ne arata cum sa nu ne lasam pacaliti de inconstient. Cand il citesti ai impresia ca te uiti la o comedie cinica, in stilul "Burn after reading", iar Dan Ariely, titularul catedrei James B.Duke de economie comportamentala, explica ratiunile alegerilor noastre bizare, pe piata si in afara ei. De la forta remediilor placebo pana la placerile unui pahar de Pepsi, Ariely dezbate teoria economica pe intelesul tuturor, in dulcele stil american, presarata cu experimente, idei interesante si anecdote.

Dan Ariely, "Irational in mod previzibil", Editura Publica, Bucuresti, 2010

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/alice-la-145-de-ani-6370412
6370412
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.