Caderea unui mit. De ce nu mai poate domina Nicolae Grigorescu piata de arta

Postat la 12 decembrie 2010 26 afişări

O veste trista pentru posesorii de Nicolae Grigorescu: "pictorul national" nu va mai fi niciodata liderul absolut al pietei de arta, asa cum a fost in anii '90. Operele artistului, mai ales cele exceptionale, vor fi cumparate cu preturi din ce in ce mai mari, dar sume asemanatoare, la concurenta, vor fi platite si pentru creatii ale altor artisti romani.

In anul 2005, topul celor mai scumpe 10 picturi vandute la licitatiile de arta era clar dominat de Nicolae Grigorescu. De la 33.000 la 60.000 de euro, Grigorescu era pe opt pozitii ale topului. Pe locul trei se strecurase un Tonitza, "Nud vazut din spate", iar pe cinci, un Andreescu de referinta, "Cap de tarancuta cu tulpan galben".

Topul din 2007 mai pastra doar patru picturi ale artistului, de la locul trei in jos, iar pana in 2010 s-a croit o alta ordine a celor mai scumpe zece picturi, care incepe cu Camil Ressu. Tonitza, Ressu, Tuculescu, Stefan Luchian, Marcel Iancu, Petrascu, chiar Mützner s-au licitat pana la sume greu de imaginat cu doar 2-3 ani in urma.

Detalii pe Ziarul de Duminica.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/caderea-unui-mit-de-ce-nu-mai-poate-domina-nicolae-grigorescu-piata-de-arta-7803915
7803915
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.