Criza economică a devenit o oportunitate pentru dezvoltarea pensiilor facultative

Postat la 20 mai 2014 192 afişări

Contextul economic dificil şi lipsa de securitate pe termen lung a veniturilor vor reprezenta argumente în dezvoltarea pieţei pensiilor facultative în perioada următoare, pe măsură ce cererea pentru acest tip de servicii creşte.

Criza economică a devenit o oportunitate pentru dezvoltarea pensiilor facultative

„Trebuie să avem în vedere nevoia pentru care economisim. Dacă aceasta există trebuie să realizăm toate eforturile necesate pentru a o acoperi. În acest caz, având în vedere că vorbim de un produs de economisire pe termen lung, nu este nevoie să economisim sume mari care să afecteze bugetul personal. Este important să economisim de la o vârstă tânără şi să punem deoparte sume mici, lună de lună astfel încât să se acumuleze în timp suma pe care o dorim”, declară oficialii BCR Pensii.

Spre exemplu, pentru a strânge 180.000 de euro la 65 de ani, sumă care ajunge pentru o pensie de circa 1.000 de euro pe lună (timp de 15 ani), sunt necesare economii de circa 410 lei (91 de euro) pe lună timp de 45 de ani, adică de la vârsta de 20 de ani, potrivit unei analize a ZF luând în calcul o dobândă sau randament anual mediu de 5%. Pentru a beneficia de aceeaşi pensie, dacă economisirea începe spre exemplu mai târziu, de la 30 de ani, suma care trebuie pusă deoparte lunar urcă la 724 de lei (162 de euro), respectiv la 1.371 de lei (307 euro) începând cu vârsta de 40 de ani şi ajunge la 3.031 de lei (679 de euro) lunar pentru o persoană care începe să economisească pentru pensie de la 50 de ani.

„Paradoxal, criza poate fi, până la urmă, chiar o bună oportunitate pentru dezvoltarea sistemului pensiilor facultative, ca să te păzeşti de un viitor şi mai sumbru. Asta însă dacă se schimbă mentalităţile şi se arată variantele în care nu ai un sprijin financiar. În mod cert, pe termen lung, sunt convins că dezvoltarea pieţei pensiilor facultative va avea ca efect diminuarea presiunilor financiare şi a constrângerilor bugetare care grevează asupra bugetului public de pensii”, susţine consultantul financiar Dragoş Pătroi.

Ca urmare a legislaţiei în vigoare, produsele din piaţă sunt relative similare, însă clientul poate urmări şi realiza comparaţii între fonduri în baza rezultatelor investiţionale înregistrate de administrator pentru fondurile pe care le administrează. Criterii importante după care se ghidează clienţii sunt calitatea serviciilor oferite de administrator, precum şi reputaţia şi experienţa acestora în piaţa financiară.

Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au înregistrat anul trecut un randament mediu de 11,33%, cel mai bun din ultimii trei ani, şi au ajuns la active nete totale de 811 milioane de lei (184 milioane de euro) în decembrie 2013, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România. Cele zece fonduri de pensii private facultative au ajuns la sfârşitul anului 2013 la un număr total de circa 313.000 de participanţi, nivel care va creşte şi în acest an.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
angajatori de succes
/angajatori-de-succes/criza-economica-a-devenit-o-oportunitate-pentru-dezvoltarea-pensiilor-facultative-12637363
12637363
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.