Erste: Odata ce ritmul consolidarii fiscale va incetini, economia Romaniei va creste mai repede

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 22 iunie 2011 33 afişări

Cresterea economica in Europa Centrala si de Est va fi in 2011 mai mare cu 1% decat cea a zonei euro, iar odata ce ritmul consolidarii fiscale va slabi in tari ca Romania sau Ungaria, care deja si-au redus puternic deficitele structurale, cresterea economiei se va accelera, apreciaza analistii Erste Group.

"Continuarea consolidarii fiscale in multe tari din zona inca franeaza o relansare mai puternica a cererii interne, care ar diversifica sursele cresterii economice, pana acum limitate la exporturi", apreciaza Juraj Kotian, analist al Erste Group. Dupa ce reformele si restrictiile fiscale isi vor incetini ritmul, avand in vedere ca deficitele structurale au fost reduse in toate tarile din zona, economia va putea creste insa mai repede.

Anul acesta, cresterea economica a Romaniei ar urma sa fie de 2%, iar la anul de 3,9%, raportata la o medie a regiunii de 3,2%, respectiv 3,8%.

Dupa iesirea Romaniei din recesiune in trimestrul I, singura tara care a ramas pe minus, dar care isi va reveni si ea in acest an este Croatia, remarca analistul Erste, care estimeaza ca in 2012 doar doua tari vor consemna o incetinire a cresterii economice: Turcia (considerata in analizele Erste ca facand parte din Europa Centrala si de Est) si Polonia.

Polonia, spre deosebire de Romania, Ungaria sau alte tari estice, a fost "relativ inactiva" in privinta reformelor fiscale pentru o perioada lunga, ceea ce a avut ca rezultat cel mai mare deficit din regiune (7,9% in 2010). Consolidarea fiscala pe care trebuie deci s-o faca Polonia, una dintre cele mai ample din regiune, va fi un factor de risc pentru cresterea economica din 2012, asteptata totusi sa atinga 4%, fata de 4,2% in acest an.

In ce priveste Turcia, Juraj Kotian apreciaza ca aici cresterea puternica a cererii interne a majorat periculos deficitul de cont curent, astfel incat a facut economia vulnerabila la tensiunile de pe pietele financiare.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/erste-odata-ce-ritmul-consolidarii-fiscale-va-incetini-economia-romaniei-va-creste-mai-repede-8370883
8370883
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.