Retrospectiva anului economic 2012, TRANZACŢII - Un pic mai bine

Autor: Ioana David Postat la 18 decembrie 2012 60 afişări

2012 A ADUS O UŞOARĂ REVIGORARE PE PIAŢA DE FUZIUNI ŞI ACHIZIŢII (M&A), aproximativ 50 de deal-uri fiind semnate în primele 11 luni, cu o valoare cumulată de peste 1,3 mld. euro, potrivit datelor centralizate de ZF.

Luna noiembrie a fost însă cea mai dinamică lună din an, care a amintit de perioada de boom economic. Tranzacţia lunii noiembrie a venit din retail, acolo unde Auchan a preluat 20 de magazine Real într-un deal estimat de ZF la peste 200 mil. euro. Tranzacţia s-a derulat la nivel regional, francezii de la Auchan plătind 1,1 mld. euro pentru magazinele Real din România, Polonia, Ucraina şi Rusia. Tot în noiembrie, polonezii de la Innova Capital au intrat în sectorul echipamentelor energetice preluând pachetul majoritar de acţiuni al EnergoBit, un business de 160 mil. euro cu 900 de angajaţi. Acestea sunt numai două exemple, însă au fost parafate şi alte deal-uri. Şi în decembrie lucrurile par să se mişte în piaţa de fuziuni şi achiziţii, deoarece Kandia Dulce, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa ciocolatei, deţinut de familia austriacă Meinl, a bătut palma pentru preluarea Heidi Chocolat.

UŞORUL REVIRIMENT AL PIEŢEI VINE CA O GURĂ DE OXIGEN pentru consultanţii din piaţa de M&A, care au văzut cum industria a picat de la maxime de câteva miliarde de euro la numai câteva sute de milioane de euro. În 2012, cei care intenţionau să vândă companii şi-au coborât aşteptările, astfel că părţile au putut în final să ajungă la un acord. S-au creat în acest fel premisele ca şi în 2013 piaţa de M&A să se menţină pe un trend ascendent dacă nu apar elemente surpriză, care să ţină investitorii departe de România.

Urmărește Business Magazin

/analize/retrospectiva-anului-economic-2012-tranzactii-un-pic-mai-bine-10399572
10399572
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.