Leasing-ul de personal sau munca temporară, o soluţie din ce ȋn ce mai căutată pe piaţa romȃnească

Autor: Florin Casota Postat la 11 septembrie 2017 502 afişări

Piaţa de leasing de personal a ȋnregistrat creşteri de la an la an, atȃt din punct de vedere al volumului de angajaţi ȋn regim temporar, cȃt şi din punct de vedere al cifrei de afaceri, deşi ȋn Romȃnia procentul angajaţilor temporari din totalul angajaţilor activi este incomparabil mai mic decȃt cel din ţările europene vestice, precum Anglia sau Germania, potrivit Smartree, companie de externalizare a proceselor de HR.

Leasing-ul de personal sau munca temporară, o soluţie din ce ȋn ce mai căutată pe piaţa romȃnească

Dacă acest sistem de leasing de personal a fost utilizat la ȋnceput ca răspuns al unor necesităţi fluctuante de personal necalificat, ȋn ultimii ani el este folosit de foarte multe dintre companiile multinaţionale ȋn căutare de personal cu o pregătire temeinică şi o educaţie adecvată. Companiile cele mai active pe acest segment sunt call center-urile sau centrele de tip shared-services, consultanţă IT, companiile din domeniul tehnologiei, telecom, dezvoltare software sau cele ȋn care activitatea este de tip project-based.

„Ȋn ceea ce priveşte leasing-ul de personal, marile firme multinaţionale, cu un număr consistent de angajaţi, folosesc această formă de angajare pentru a-şi eficientiza costurile şi pentru a elimina riscurile asociate unei angajări nedorite. De asemenea, este o metodă care poate fi practicată cu succes pentru ocuparea anumitor poziţii care nu au fost luate ȋn calcul şi bugetate ȋn planul anual, dar pentru care se doreşte angajarea de personal, indiferent de momentul anului”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Există bineȋnţeles şi segmentele de piaţă unde angajările sunt influenţate de factorul sezonier, mai ales cȃnd vorbim despre munca necalificată, pentru care se apelează la leasing-ul de personal: manipulanţi ȋn depozite, personalul implicat ȋn serviciile hoteliere, ȋn retail, producţie sau logistică. De asemenea, leasing-ul de personal reprezintă o alternativă şi pentru ȋnlocuirea unor angajaţi care sunt inactivi o anumită perioadă de timp, cum ar fi persoanele aflate ȋn concediu de creştere a copilului.

Munca temporară are avantaje multiple pentru angajatori, care se traduc ȋn primul rȃnd ȋn flexibilitate ȋn ceea ce priveşte numărul de angajaţi, eficientizarea costurilor şi eliminarea riscurilor asociate angajării. Astfel, o agenţie autorizată de leasing de personal preia toate sarcinile, ȋncepȃnd cu salarizarea, plata contribuţiilor sau a beneficiilor aferente. Ȋn plus, este soluţia cea mai simplă de a acoperi nevoile fluctuante de personal din piaţă, mai ales ȋn cazul companiilor fără entitate legală ȋn Romȃnia.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.