Aşteptări vs. realitate în piaţa muncii. Ce vor angajaţii din România cu adevărat şi ce primesc de la angajatori

Autor: Ioana Matei Postat la 16 februarie 2023 540 afişări

Contextul economic actual pune presiune deopotrivă pe angajaţi şi angajatori, iar dacă anterior balanţa pieţei muncii era una care înclina clar în favoarea angajatului român, acum regulile pare că se rescriu. Ce vor angajaţii şi ce le mai pot oferi angajatorii?

Flexibilitate, posibilitatea de a munci de acasă, creşteri de salarii ajustate, cel puţin, cu inflaţia, beneficii extrasalariale şi bonusuri, cât şi posibilitatea de a avea un program care să permită echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală sunt câteva dintre lucrurile pe care angajaţii români şi le doresc, indiferent de industria în care activează.

Iar angajatorii, cel puţin în domenii competitive precum este IT&C, au fost dispuşi până acum să le ofere – mergând până la situaţii extreme precum oferirea de scaune de masaj şi săli de joc la birou în perioadele ante-pandemice, cât şi posibilitatea de a-şi construi propriul program de muncă de acasă, în contextul pandemic. Ce se va întâmpla de acum?

„Este un context foarte dinamic, să nu zic instabil, şi este foarte greu. Este nevoie de un pic de presiune sau de explozie într-un loc pentru a se destabiliza ecosistemul. Este o presiune din partea angajaţilor de a avea salarii mai mari, precum şi o inflaţie măricică. Văd din toate discuţiile pe care le am cu angajatorii că depun toate eforturile măcar să acopere inflaţia, este un prim punct pe care încearcă să îl facă, dar la un moment dat cineva trebuie să facă un compromis. Cine îl face? Salariatul care acceptă un salariu mai mic?

Angajatorul care s-ar putea să îşi ia un risc, să nu facă vânzările, să nu crească productivitatea, dar ţine angajatul mulţumit în companie? Este un subiect greu acesta cu salariile“, a spus Costin Tudor, fondator şi CEO al platformei online pentru angajaţi şi angajatori Undelucram.ro, într-un interviu acordat anterior.

El observă cum contextul actual pune presiune şi pe angajaţi, şi pe angajatori din perspectiva salariilor – dar nevoile angajaţilor merg mai departe de atât, astfel că feedbackul este esenţial, chiar şi în contextul actual. „La începutul anului, angajaţii îşi doreau salarii mai mari, dar şi să înţeleagă scopul muncii lor, adică comunicare. Un angajator care comunică cu angajaţii creează o relaţie de încredere. Oamenii se uită acum şi la salarii dar şi la noi factori. E bine să avem date la îndemână, să avem percepţii şi să învăţăm din ele.“ Potrivit unui sondaj recent al platformei Undelucram.ro, aproximativ 27% dintre angajaţi spun că ar avea nevoie de o majorare a salariului de 20-30% pentru a se descurca cu cheltuielile, 20% dintre ei de 10-15%, iar în jur de 19% au nevoie de o creştere cuprinsă între 15% şi 20%.

Pe de altă parte, circa 7% dintre respondenţi au spus că ar vrea o majorare de peste 50% a salariului pentru a le ajunge banii. În acelaşi timp, 6,5% dintre angajaţi au spus că s-ar descurca cu cheltuielile pe care le au chiar dacă nu le-ar creşte salariul în acest an. Mai mult decât atât, în cazul în care salariul nu le va fi mărit, 41% dintre angajaţi au de gând să îşi caute un alt loc de muncă, 19% vor încerca o renegociere cu managerul direct, 13% îşi vor căuta o colaborare suplimentară sau un al doilea job, iar 9% ar aprecia dacă li se vor oferi şi alte beneficii.

Aşteptările angajaţilor sunt bine conturate şi când vine vorba despre reîntoarcerea la birou: potrivit unui alt sondaj realizat de platforma Undelucram.ro, aproape 40% dintre angajaţii români şi-ar căuta alt job dacă firmele unde lucrează le-ar solicita să lucreze în mare parte de la birou, iar ei nu şi-ar dori acest lucru, conform unui studiu.

  În prezent, 61% dintre angajaţi lucrează preponderent de acasă (3-5 zile pe săptămână), iar restul de la birou. Totodată, 72% îşi vor să continue să lucreze de acasă, în timp ce doar 28% ar vrea să meargă mai des de la birou (3-5 zile pe săptămână). 83% dintre experţii în HR afirmă că au discutat anul acesta în departament sau cu managementul companiei despre ideea de a rechema angajaţii să lucreze preponderent de la birou, însă cei mai mulţi dintre ei (90%) spun că managementul susţine un echilibru între munca de la birou şi cea de acasă.

În timp ce o parte dintre angajaţi îşi menţin aşteptările ridicate, atât în ceea ce priveşte telemunca, cât şi perspectivele unor creşteri salariale, şi pe piaţa locală începe să se instaureze incertitudinea legată de siguranţa locului de muncă (au existat cazuri punctuale de disponibilizări, în cazul unor firme din domeniul IT, dar nu numai). Costin Tudor este însă de părere că aceste situaţii nu se vor transforma într-un fenomen: „Pentru piaţa locală încă nu sunt semne că vor fi disponibilizări similar celor din afară, din contra, este nevoie de personal specializat şi companiile din România recrutează”.

Care sunt planurile angajatorilor de top ai României şi cum şi le ajustează aceştia în urma feedbackului primit de la angajaţi vom discuta în detaliu în cadrul conferinţei „Top Angajatori Undelucram.ro”, organizată în parteneriat cu BUSINESS Magazin joi, 16 februarie, de la ora 10 şi în cadrul căreia va fi lansat şi catalogul „Top angajatori” al platformei Undelucram.ro.  


Urmăriţi joi, 16 februarie, evenimentul „Top angajatori” realizat de Undelucram.ro (difuzat online pe platformele Ziarului Financiar şi BUSINESS Magazin), unde vom aborda teme precum:

1.Œ Best practices în 2022 de la angajatorii din catalogul „Top Angajatori“;

2. Cum este luat în considerare feedbackul angajaţilor şi al candidaţilor?;

3.Ž Trendurile din piaţa muncii în 2023.

Este un context foarte dinamic, să nu zic instabil, şi este foarte greu. Este nevoie de PuŢINĂ presiune sau de explozie într-un loc pentru a se destabiliza ecosistemul. Este o presiune din partea angajaţilor de a avea salarii mai mari, precum şi o inflaţie măricică. la un moment dat cineva trebuie să facă un compromis. Cine îl face? Salariatul care acceptă un salariu mai mic? Angajatorul care s-ar putea să îşi ia un risc, să nu facă vânzările, să nu crească productivitatea, dar ţine angajatul mulţumit în companie? Este un subiect greu acesta cu salariile.“

Costin Tudor, fondator şi CEO Undelucram.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.