Un tânăr care a început să facă business la 10 ani deţine astăzi o afacere de 15 milioane de euro cu 200 de angajaţi

Autor: Ioana Matei Postat la 25 februarie 2015 8538 afişări

Virgil Profeanu este tenor, scriitor, designer, om de afaceri şi pare să fi trăit mai multe vieţi. Businessul VP Holding, în care s-a lansat în urmă cu mai bine de un deceniu, a ajuns la venituri de 60 de milioane de lei, la 200 de angajaţi în sediul central şi la contracte în zeci de domenii de activitate.

Un tânăr care a început să facă business la 10 ani deţine astăzi o afacere de 15 milioane de euro cu 200 de angajaţi

Virgil Profeanu a ţinut mult timp în biroul său un pian. L-a coborât recent în restaurantul pe care l-a deschis la subsolul uneia dintre clădirile din cadrul Cotroceni Business Center, unde îşi are sediul central grupul de  companii pe care le conduce. La începutul şedinţei foto, ne-a cântat la pian, iar, pe măsură ce discuţia a evoluat, am descoperit că povestea lui Profeanu, discret în apariţiile din presă, ar putea umple paginile câtorva volume. Face el însuşi acest lucru, activitatea de scriitor fiind o completare la cele cărora s-a dedicat până acum: tenor, istorie şi gastronomie, antreprenor. Vorbeşte despre toate cu o simplitate cu care alţii şi-ar povesti planurile pentru masa de prânz, iar, în discursul lui, precizia matematică se întrepătrunde cu interpretarea maximelor sale preferate.

”Nu am renunţat niciodată la nimic, am făcut totul în paralel", explică antreprenorul filosofia sa de viaţă. Profeanu este fondatorul şi acţionarul majoritar al VP Holding, un business de 60 de milioane de lei cu 200 de angajaţi care se poziţionează drept un dezvoltator de afaceri cu un concept de tipul one stop shop, printr-un portofoliu de produse şi servicii care asigură dezvoltarea integrală a unei afaceri. Core business-ul VP Holding s-a format în jurul domeniilor project management, engineering, accesare de fonduri nerambursabile, dezvoltare de aplicaţii software şi certificare de sisteme de management. Treptat, acestora li s-au alăturat şi alte linii de business secundare, precum construcţiile, media & marketing, administrarea de afaceri şi recrutarea de personal.

VP Holding este angrenat mai ales în dezvoltarea de proiecte imobiliare, centre comerciale şi parcuri industriale, dintre care antreprenorul aminteşte centrul comercial Coresi Braşov al dezvoltatorului Immochan, care va fi inaugurat pe 
27 martie, Auchan Ghencea, inaugurat în decembrie 2014, dar şi Decathlon Braşov, deschis în 2011.

Deşi businessul şi multitudinea de proiecte îi ocupă mult timp, pianul reprezintă instrumentul la care, ocazional, Virgil Profeanu îşi reaminteşte de prima sa profesie, cea de tenor. După ce a absolvit liceul de matematică din Slatina, şi-a urmat pasiunea pentru muzică şi s-a înscris la Facultatea de Teologie din Craiova. A absolvit facultatea în 1997, dar a reali-zat că nu îşi doreşte să se dezvolte pe această linie şi s-a orientat spre scena teatrului din Craiova, unde a fost admis ca tenor, la doar 23 de ani. ”După 3.000 de ore de studiu, m-am urcat pe scena teatrului din Craiova, unde am început să profesez ca tenor. După alte 10.000 de ore de studiu, m-am urcat pe scena din Bucureşti.„ A ajuns să lucreze în cadrul Operei din Capitală la finalul anului 2003 şi şi-a menţinut această poziţie până la sfârşitul lui 2006, când ”o conjunctură„ l-a determinat să plece din România şi să cânte şi în alte ţări din Europa.

Din 2009 însă, s-a dedicat exclusiv afacerilor. ”Până atunci am fost împărţit, jumătate-jumătate", explică Profeanu, în cazul căruia în paralel cu profesia de artist a crescut şi interesul pentru  afaceri, tot din copilărie. ”Fac business de când aveam zece ani şi administram un echipament de curăţat porumb industrial, inventat de tatăl meu şi cu care am învăţat să produc bani", îşi aminteşte el. A învăţat în peri-oada respectivă să negocieze şi să vândă produsele pe care uneori le primea în schimbul muncii sale. La 15 ani, a învăţat să tundă, iar timp de vreo şapte ani a fost frizer ambulant. În paralel cu perioada studiilor în cadrul Facultăţii de Teologie, a lucrat şi ca broker de asigurări de viaţă şi asigurări de locuinţe, iar ulterior, în urma unor concursuri, s-a angajat în cadrul redacţiei unui ziar de pamflet din Craiova, ca jurnalist. A învăţat acolo să facă editare de carte şi a ajuns şeful unei mici edituri şi al unui jurnal săptămânal.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
virgil profeanu,
vp holding
/analize/imobiliare/un-tanar-care-a-inceput-sa-faca-business-la-10-ani-detine-astazi-o-afacere-de-15-milioane-de-euro-cu-200-de-angajati-13888524
13888524
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.