Piaţa imobiliară, la pământ: în trei luni dispar trei sferturi dintre cumpărători

Autor: Razvan Muresan Postat la 19 iunie 2013 2943 afişări

Preţurile locuinţelor din cartiere vor scădea în următoarele trei luni, atât cât se estimează că va mai dura până la epuizarea fondurilor disponibile prin programul Prima Casă, conform ultimelor date publice furnizate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, citate de HomeFinders.ro.

Piaţa imobiliară, la pământ: în trei luni dispar trei sferturi dintre cumpărători

„Au apărut în piaţă proprietari care nu vor să-şi asume riscul de a amâna vânzarea în contextul epuizării fondurilor disponibile Prima Casă şi acceptă sau chiar propun un nivel mai scăzut al preţurilor pentru a fi competitivi în raport cu celelalte oferte”, spune Matei Maloş, managing partner HomeFinders.ro.

De asemenea, nu este exclus un blocaj total în trimestrul al IV-lea 2013 în zonele în care cererea pentru care cumpărătorii dispun de mijloace de plată este mult mai redusă faţă de oferta disponibilă pe piaţă, blocajul putând fi comparabil cu cel din trimestrul al IV-lea 2008, resimţit însă la nivelul întregii pieţe. Piaţa s-ar putea ajusta şi de această dată în funcţie de oferta de finanţare din piaţă. Comparând cel mai accesibil produs de creditare cu ceea ce permite finanţarea prin Prima Casă, în momentul de faţă, cu aceeaşi rată la un credit în lei se poate achiziţiona un imobil cu un preţ mai mic. Conform calculelor Kiwi Finance, una din cele mai mari companii de brokeraj financiar, în moneda în care se încasează veniturile (lei, în majoritatea cazurilor), din cauza diferenţelor de dobândă între lei şi euro, la o rată similară cu cea a unui credit prin Prima Casă, se pot accesa 45.500 euro echivalent în lei faţă de 57.000 euro. În plus, avansul de care trebuie să dispună cumpărătorii este de 15% faţă de 5%, avansul minim necesar pentru achiziţia prin Prima Casă.

Maximul istoric al pieţei rezidenţiale din Bucureşti a fost atins în trimestrul al IV-lea al anului 2007. Scăderea preţurilor raportate în euro, faţă de maximele medii de tranzacţionare din trimestrul al IV-lea 2008 şi până în trimestrul al II-lea 2013, este cuprinsă între 55-60%.

HomeFinders.ro a derulat, pe parcursul a 13 luni, în perioada mai 2012-mai 2013, un studiu pe un eşantion de peste 464 de cumpărători de locuinţe în Bucureşti prin care a stabilit ce procent îşi poate finanţa achiziţionarea locuinţei doar prin programul Prima Casă, în funcţie de anumite zone ale capitalei.

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/piata-imobiliara-la-pamant-in-trei-luni-dispar-trei-sferturi-dintre-cumparatori-10985479
10985479
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.