Piata birourilor, prima care isi revine?

Postat la 26 aprilie 2010 27 afişări

2009 s-a incheiat fara marile relocari de companii si consolidari in noi sedii, despre care vorbeau consultantii imobiliari, la inceputul anului trecut, ca fiind “oportunitatile crizei”. Acele oportunitati ale crizei s-au transferat insa in 2010.

Pe Barbu Vacarescu, aproape de capatul arterei dinspre nordul Capitalei, e o groapa enorma pe un santier de constructii. Este fundatia Sky Tower, unul dintre zgarie-norii anuntati spre dezvoltare inainte de criza, alaturi de locul unde alt turn de peste 130 de metri inaltime trebuia sa se ridice, pe o artera promovata ca viitorul pol de business al Bucurestiului, la concurenta cu zona din Piata Victoriei. Dupa anul crizei (primul?), proiectul Sky Tower al Raiffeisen Evolution a ramas la nivel de fundatie, in asteptarea semnarii unor contracte de inchiriere si obtinerea finantarii, in timp ce vizavi se apropie de finalizare Nusco Tower, unul dintre putinele proiecte care au prins ultimul tren inainte de recesiune.

Ceea ce nu inseamna ca turnul Nusco este lipsit de griji. "Nu e complet inchiriat, dar va fi pana la finalul anului. Cine va dori sa se mute nu mai are multe optiuni bune", considera Horatiu Florescu, CEO si presedinte al The Advisers Knight Frank, companie care este agentul exclusiv al proiectului. Din biroul sau, de unde se vad ambele proiecte, cel la stadiu de fundatie si cel care a ajuns la finisaje, piata spatiilor de birouri din acest an pare mult mai buna decat in 2009.

Anul trecut, cand BUSINESS Magazin edita suplimentul bianual Piata Imobiliara, brokerii activi pe segmentul spatiilor de birouri din Capitala vorbeau despre criza ca fiind un prilej favorabil pentru companiile care cautau sa taie din costuri prin mutarea sediilor. Renegocierile au dus tarifele in jos cu o medie de 20%, iar gradul redus de ocupare a unor cladiri a facut ca pana si in Piata Victoriei sa existe spatii libere. Una peste alta, presiunea sub care au intrat proprietarii de cladiri a transformat piata intr-una a chiriasilor.

Totusi, nicio tranzactie de dimensiuni mari nu s-a incheiat anul trecut, adica niciun nume mare, precum operatorii de telefonie mobila sau institutiile bancare, nu si-a mutat activitatea intr-un nou sediu, cu o chirie mai mica. "Nu s-au semnat anul trecut tranzactii mari deoarece companiile au inceput sa caute, aceasta a durat, s-au tot uitat prin piata, dar nu aveau bugete si trebuia sa astepte aprobarile de la centru", explica Florescu, considerat cel mai experimentat agent de inchiriere a spatiilor de birouri.

Cititi articolul integral in editia tiparita a revistei BUSINESS Magazin.

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/piata-birourilor-prima-care-isi-revine-6038914
6038914
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.