Petrescu, Esop: Rata la un credit ipotecar la Prima Casă este mai mică decât chiria într-o zonă bună

Autor: Ioana Matei Postat la 03 iunie 2013 1713 afişări

„Prima Casă a fost întotdeauna un program bun pentru tinerii care vor să-şi cumpere o locuinţă, principalele avantaje fiind cel mai mic avans din piaţă (de 5%) şi dobânzile avantajoase. Din păcate, în acest moment se resimte o scădere a ofertelor de Prima Casă, fiind din ce în ce mai puţine bănci care au plafoane pentru finanţare, iar unele din cele care mai au plafon dar acordă credite exclusiv în lei – BCR de exemplu (faţă de anii trecuţi, când finanţau Prima Casă şi în euro şi în lei)”, a declarat pentru Business Magazin Alexandru Petrescu, managing partner la ESOP Consulting, companie specializată în piaţa imobiliară.

Petrescu, Esop: Rata la un credit ipotecar la Prima Casă este mai mică decât chiria într-o zonă bună

În opinia sa, printre avantajele unui credit la Prima Casă se numără rata mai mică în comparaţia cu chiria dintr-o zonă bună a Bucureştiului, cu acces la metrou. De asemenea, el a observat că, pe termen mediu şi lung, este mai avantajos să cumperi acum, dacă dispui de un avans cuprins între cinci şi 25%. Pe de altă parte, Petrescu a observat că un credit atrage o grijă mai mare la venituri, o mobilitate scăzută şi presupune un grad mai mare de responsabilitate. Mentalitatea românească are un rol important în decizia de cumpărare a unei locuinţe, „pentru că românii cred că proprietatea îti dă o anumită stabilitate, că „nu eşti ca o frunză-n vânt”.

Totuşi, nu doar mentalitatea alimentează dorinţa de a fi proprietar, ci şi  faptul că nu există un business bine pus la punct privind închirierea de locuinţe. „La noi, chiriaşii nu sunt atât de bine protejaţi de lege, contractele se încheie ad hoc sau pe termene foarte scurte, serviciile aferente închirierii sunt puţine şi mai scumpe, apar prea multe surprize de ambele părţi”, a observat Petrescu. Reprezentantul Esop a dat exemplul Germaniei unde există chiriaşi care stau în aceleaşi apartamente timp de 20-30 ani şi nu se gândesc să se mute, datorită faptului că plătesc aceeaşi chirie şi au costuri la întreţinere care variază foarte puţin şi foarte rar.

Referitor la costuri, Petrescu a observat că un buget de 250-300 euro/lună este suficient pentru a locui într-un apartament nou, de dimensiuni mai reduse în centru (preferabil unuia vechi, în aceeaşi zonă, la acelaşi preţ şi la acelaşi nivel al chiriei), un apartament nou mai mare la periferie sau un apartament vechi şi mai mare, la periferie. Există soluţii şi pentru cei cu buget mai mic: „fie cumperi o garsonieră nouă foarte mică la periferie, uneori cu dificultăţi de acces, fie închiriezi o garsonieră veche lângă metrou, cu acces mai bun, tot la periferie.

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/petrescu-esop-rata-la-un-credit-ipotecar-la-prima-casa-este-mai-mica-decat-chiria-intr-o-zona-buna-10921819
10921819
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.