Noul lider al brokerilor imobiliari: Nu ajungeam primii daca nu era criza

Postat la 06 iulie 2010 397 afişări

Criza economica a dus la schimbarea ierarhiilor in multe sectoare iar segmentul de consultanta imobiliara nu a facut exceptie. Veniti parca de nicaieri si in contextul scaderilor inregistrate de principalii competitori, Coldwell Banker Affiliates of Romania a devenit liderul pietei.

"Nu am fi ajuns primii daca nu ar fi fost criza dar nu asta conteaza. Cel mai important aspect este profitabilitatea iar anul trecut am obtinut profit", a declarat Valentin Ilie (foto), CEO Coldwell Banker Affiliates of Romania. Potrivit datelor comunicate de catre companie, Coldwell Banker a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 15,6 milioane de lei (3,68 mil. euro) si un profit net de 2,6 milioane de lei (0,6 mil. euro).

In primele sase luni din acest an compania a inregistrat un rezultat similar cu cel din aceeasi perioada din 2009, adica 1,3 - 1,4 milioane de euro. "Afacerile s-au prabusit in luna mai, in contextul masurilor de austeritate dar sfarsitul lui iunie a fost normal", a mai precizat managerul companiei.

Coldwell Banker a ajuns astfel liderul pietei locale de consultanta imobiliara, tinand cont de rezultatele comunicate de celelalte companii catre Oficiul National al Registrului Comertului. Liderul ultimilor ani, Colliers International, a trecut pe pozitia a treia si pe pierdere, inregistrand afaceri de 11,9 milioane de lei (2,81 mil. euro) si o pierdere de circa trei milioane de lei (circa 0,7 mil. euro), potrivit datelor citate de agentia Mediafax. Dupa cifra de afaceri, Cushman & Wakefield a ocupat a doua pozitie, cu 15 milioane de lei (3,54 mil. euro).

Povestea, pe scurt

Cum a ajuns insa Coldwell Banker in aceasta pozitie, la circa trei ani de la infiintare? "Am mers acolo unde era piata", este raspunsul clasic al lui Valentin Ilie, facand referire la segmentul rezidential, care a avut cea mai mare contributie in veniturile si profitul companiei. Coldwell Banker este de altfel singura companie de consultanta imobiliara din top cinci prezenta pe acest segment, intermediand si vanzarea apartamentelor vechi.

Principalii actionari ai companiei sunt Alexandru Benga, fondarul grupului de firme cu activitati in special in segmentul logistic, si Valentin Ilie. "Dezvoltam deja spatii logistice pentru noi, facusem si birouri pentru propriul uz si tot vedeam semne de vanzare a terenurilor. Si cum toate afacerile pe care le incepusem erau cu investitii mari, ne gandeam sa incepem ceva fara investitii. Agentia imobiliara a fost ideea", povesteste Valentin Ilie.

Cei doi au aplicat astfel pentru obtinerea francizei Coldwell Banker, companie din SUA care este una dintre cele mai mari din segmentul consultantei imobiliare pe plan global. "Nici nu stiau ca franciza pentru Romania este data, cel care avea pe intreaga Europa credea ca are si Romania, si ei la fel". S-a infiintat astfel Coldwell Banker Affiliates of Romania, in 2007, compania dezvoltandu-se pe segmentul rezidential dar si pe cel de investitii, terenuri, administrare de proprietati sau spatii de birouri. Coldwell Banker are 11 agentii imobiliare, dintre care opt in Bucuresti si trei in provincie - in Brasov, Campulung si Piatra Neamt.

"Nu stiu daca vom ramane lideri si in 2010. Vrem sa crestem din tranzactii mici si multe, apartamente, si administrare de proprietati imobiliare. Va conta foarte mult si cum va merge segmentul de REO (proprietati imobiliare preluate de banci - n.red.)" a mai declarat Ilie, facand referire la cea mai noua linie de business a companiei (click aici pentru mai multe detalii).

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/noul-lider-al-brokerilor-imobiliari-nu-ajungeam-primii-daca-nu-era-criza-6505790
6505790
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.