La ce e bun un birou prietenos cu mediul

Autor: Cristina Cuncea Postat la 09 august 2012 76 afişări

Sub 10% din spaţiile de birouri din Bucureşti sunt prietenoase cu mediul înconjurător. Cu toate acestea, certificările de mediu atârnă tot mai greu în planurile de afaceri ale investitorilor, iar câştigurile de pe urma birourilor “verzi” sunt însemnate de vreme ce proprietarii pot închiria sau vinde mai scump aceste spaţii.

După ce ani în şir dezvoltatorii de birouri construiau aproape orice, în goana de a ocupa o felie cât mai importantă din piaţa locală a birourilor, "verde" este acum culoarea cea mai la modă. Clienţii companii care se extind puternic şi au nevoie de mai mult spaţiu pentru angajaţi nu mai sunt la ordinea zilei, iar acum pretenţiile chiriaşilor sunt tot mai mari. În afară de calitatea clădirii a ajuns să conteze şi cât de "prietenoasă" este cu mediul înconjurător. "Ar fi de neconceput ca în 2012 un investitor să facă o dezvoltare care să nu ia în calcul un sistem de certificare", declară Cezar Florea, LEED green associate head of project & development services Jones Lang LaSalle România.

În opinia lui, investitorii preocupaţi de dezvoltarea de clădiri verzi "vor avea şanse foarte mari să aibă un grad de ocupare foarte ridicat încă de la început". Acum, aproape 150.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri din Bucureşti au certificări de tip LEED sau BREEAM, cele care atestă că acestea îndeplinesc anumite criterii pentru a fi considerate clădiri verzi. Cum stocul de spaţii de birouri din Capitală este de aproape 1,9 milioane de metri pătraţi, este clar că proiectele verzi acoperă sub 10% din suparafaţa construită.

Concret, verde înseamnă de pildă economie de energie, de apă. Clădirea Sky Tower, de pe bulevardul Barbu Văcărescu din Bucureşti, are un astfel de certificat pentru că are câteva caracteristici. Clădirea a fost proiectată cu un sistem care eficientizează consumul de energie, iar luminile de pe coridoare, care se aprind şi se sting automat, sunt doar un exemplu. În plus, clădirea are ferestre din sticlă specială ce reduce impactul razelor solare, dar lasă lumina să pătrundă, aşa încât toate birourile sunt luminate natural.

Totuşi, numărul clădirilor ce aplică pentru certificare creşte, iar pentru proiectele noi anunţate cu finalizare 2012-2015 dezvoltatorii iau în calcul cel puţin una dintre certificările existente pe piaţă (LEED, BREEAM sau DGBN).Cel mai recent exemplu de clădire certificată cu unul din standarde este Ana Tower, turnul de birouri dezvoltat de GTC România în parteneriat cu omul de afaceri George Copos în apropiere de Piaţa Presei. Proiectul a obţinut precertificarea LEED Gold Core&Shell, acesta reprezentând prima etapă a procesului de certificare verde.

"Am intrat în era modernă a dezvoltării imobiliare, unde designul şi construcţia trebuie să se alinieze demersurilor inovatoare ale certificărilor verzi", declara la acea dată Shimon Galon, CEO al GTC România. Consultantul imobiliar Colliers a asistat dezvoltatorii în acest proces, iar un alt proiect la care colaborează cu GTC România este complexul de birouri City Gate. Alături de Jones Lang LaSalle, Colliers este una dintre primele companii de consultanţă imobiliară din România acreditate să ofere consultanţă pentru certificarea verde a clădirilor. Serviciile de acest tip nu au însă o istorie lungă pe piaţa locală, fiind lansate în 2011.

Proiectele GTC sunt însă doar două exemple din România. Prima clădire din România care a obţinut certificatul BREEAM, în 2009, este clădirea Lakeview de pe bulevardul Barbu Văcărescu din Bucureşti. Apoi, aceeaşi certificare a fost obţinută şi de Euro Tower şi proiectul Swan Office & Technology Park.

Şi pentru că la nivel global protecţia mediului are o importanţă tot mai mare şi numărul dezvoltatorilor preocupaţi de clădiri verzi creşte, tendinţa prinde contur şi pe plan local. "În acest moment, în România se construiesc clădiri la standarde asemănătoare cu cele din ţările occidentate, care au implementat de ani buni sisteme pentru eficientizarea şi reducerea consumului de energie", afirmă Cătălina Jigman, head of office department în cadrul CBRE România.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
birouri,
cladiri
/analize/imobiliare/la-ce-e-bun-un-birou-prietenos-cu-mediul-9919014
9919014
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.