Cum arata santierul celui mai scump mall din Romania

Postat la 04 august 2009 85 afişări

Reuven Havar, country manager al AFI Europe, dezvoltatorul proiectului AFI Palace Cotroceni Mega Mall, spune ca data de deschidere stabilita pentru centrul comercial este 23 septembrie, existand doar o "mica posibilitate" ca deschiderea sa se faca cu cateva zile intarziere.

O cupola care "s-ar putea sa fie cel mai mare dom din Europa, sau macar din regiune", un munte in miniatura, format deocamdata din mai multe stanci, un contur pe podeaua de gresie plina de materiale de constructii, care delimiteaza "albia" prin care va curge un rau, echipe ale chiriasilor care isi masoara spatiile contractate si incep amenajarile, mult praf si agitatie din plin – astfel ar putea fi descrisa o zi de lucru pe santierul AFI Palace Cotroceni Mega Mall – denumit initial Cotroceni Park – proiect care va atrage, pana la finalizare, o investitie de peste 300 de milioane de euro – cea mai mare de pe plan local.

"Avem pe santier 1.500 de muncitori care lucreaza 14 – 16 ore pe zi. Faptul ca nu lucreaza 24 de ore din 24 de ore poate fi un lucru bun, arata ca nu sunt sub presiune", spune Reuven Havar, country manager al dezvoltatorului proiectului. Potrivit acestuia, inaugurarea centrului, stabilita pentru 23 septembrie, ar putea fi intarziata "in cel mai rau caz cu cateva zile".

Proiectul urmeaza sa aiba o suprafata inchiriabila de circa 76.000 de metri patrati, principalii chiriasi ai proiectului urmand sa fie hipermarketul Real, Inditex (proprietarul Zara), C&A, printre punctele de atractie ale centrului comercial urmand sa se numere si cele 20 de sali de cinematograf, sala de proiectie IMAX, patinoarul, precum si raul, cascada si muntele, toate urmand sa se regaseasca sub cupola de sticla.

"Aproximativ 100 de chiriasi si-au preluat spatiile iar alti 100 sunt in proces de preluare. Din 90% suprafata inchiriata, doar 3,5% dintre cei care au semnat contracte s-au retras, din diferite motive. Nu este un procent dramatic, incat sa ne afecteze activitate, si chiar ma surprinde ca nu a fost mai mare", spune Havar legat de faptul ca tot mai multi chiriasi din centrele comerciale locale renunta la spatiile contractate, pe fondul lipsei de lichiditati financiare necesare amenejarilor.

Finalizarea AFI Palace Cotroceni Mega Mall va face ca in zona sa existe cea mai mare concurenta din Bucuresti intre centre comerciale, avand in vedere recent inauguratul Militari Shopping Center, centrul comercial Plaza Romania finalizat de Anchor Grup in 2005, dar si galeriile comerciale si hipermarketurile detinute de Carrefour si Cora, care se afla in top in retelele mondiale ale retailerilor in ceea ce priveste vanzarile anuale.

Reprezentantul AFI Europe admite ca vizitatorii vor cumpara poate mai putin decat inainte de instaurarea crizei economice, avand incredere insa in succesul centrului comercial a carui dezvoltare o supervizeaza. "Imi respect si admir concurenta. Avem insa avantajele noaste, o suprafata foarte mare, un mix de chiriasi care nu se regaseste in alte parti si o componenta de distractii si petrecere a timpului liber foarte mare", argumenteaza Havar.

AFI Palace Cotroceni Mega Mall este primul proiect local al dezvoltatorului, care a mai anuntat intentii de dezvoltare a unor centre comerciale in Arad si Ploiesti, dar si pe fosta platforma Laromet, aceste proiecte fiind blocate in noul context economic. Agentii de inchiriere a AFI Palace Cotroceni Mega Mall sunt Cushman & Wakefield si Jones Lang LaSalle.

Proiectul ar urma sa fie ultimul centru comercial de mari dimensiuni care se va finaliza pe termen scurt in Bucuresti, alaturi de Sun Plaza, din partea de sud a Capitalei, programat spre inaugurare tot in aceasta toamna.

 

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/cum-arata-santierul-celui-mai-scump-mall-din-romania-4721334
4721334
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.