Cine a profitat si cine a pierdut din imobiliare

Postat la 01 decembrie 2009 84 afişări

In timp ce unii investitori anuntau proiecte de sute de milioane de euro si plateau sume semnificative pe terenuri, altii erau doar o simpla prezenta in piata imobiliara, fiind uneori priviti chiar ca niste outsideri. Pana la urma s-a dovedit ca n-au procedat prost.

"E foarte greu sa stai deoparte, cand toata lumea investeste, toata lumea se agita si in fiecare zi citesti in ziare despre noi proiecte imobiliare. Insa nu ne ieseau calculele si consider ca merit acest premiu fiindca am reusit sa stau deoparte cand toata lumea se arunca." Acesta era, in urma cu sase luni, o parte din discursul lui Radu Merica de castigator al premiului special "Pretul corect pe metru patrat" din cadrul galei BUSINESS Magazin pentru Tineri Manageri de Top.

Radu Merica, care a condus intre 2001 si 2005 holdingul omului de afaceri Ion }iriac, este de circa trei ani director general pentru Romania al ECE Projektmanagement, un grup care administreaza peste 100 de centre comerciale si a construit cladiri de birouri a caror suprafata e de aproape o treime din stocul total din Bucuresti. Cu toate acestea, ECE este in Romania doar unul dintre cei (foarte) multi, activitatea grupului german fiind redusa doar la coordonarea dezvoltarii centrului comercial Colosseum din zona de nord a Capitalei, a carui constructie nu a fost insa inceputa.

"Nu am glumit cand am spus ca a fost mai bine ca am stat deoparte", spune acum Merica, cu gandul la valul de proiecte amanate sau stopate definitiv. Criza economica si prabusirea pietei imobiliare i-a adus intr-o situatie paradoxala pe investitorii de profil care au avut o activitate redusa: desi au facut putine sau uneori nicio tranzactie semnificativa, nu si-au format un vast portofoliu de terenuri si nici nu au finalizat (numeroase) proiecte, pot fi considerati acum printre castigatori, sau macar printre cei ce sigur n-au pierdut - desigur, alaturi de cei care au dezvoltat si vandut deja proiecte, precum Avrig 35, BelRom, GTC Romania sau Conarg.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/cine-a-profitat-si-cine-a-pierdut-din-imobiliare-5137761
5137761
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.