Cât mai sunt chiriile în Bucureşti

Autor: Ioana Mihai Postat la 08 iunie 2012 444 afişări

Dsacă locuieşti aproape de km 0 al Capitalei chiria e mai scumpă şi cu un sfert faţă de alte zone ale oraşului. Chiria solicitată de proprietari în zone precum Universitate, Unirii sau Victoriei este, în cele mai multe dintre cazuri, cu 20 – 25% mai mare decât media Capitalei, conform raportului lunar de monitorizare Anunţuriparticulari.ro.

Stabilizarea pieţei închirierilor este însă evidentă atât în zonele centrale, cât şi la nivelul întregului Bucureşti. În luna mai, proprietarii şi-au menţinut pretenţiile în ceea ce priveşte chiria solicitată la cote apropiate de lunile martie-aprilie 2012. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, observăm o uşoară scădere la toate tipurile de unităţi, fluctuaţii normale pe o piaţă stabilă. Cea mai mare variaţie, de -6%, s-a înregistrat la apartamentele de 4 camere.

În centrul Bucureştiului, chiriile solicitate de proprietarii de apartamente pornesc în medie de la 265 euro/ lună pentru o garsonieră şi ajung până la 925 euro pentru un apartament de patru camere.

În cazul unei garsoniere situate în zonă ultracentrală (Universitate, Piaţa Romană), proprietarii pretind o chirie lunară de 265 euro. Chiriaşii plătesc o sumă similară şi pentru o garsonieră situată în zona Unirii, cu 17% mai mult faţă de media Capitalei. Un prag apropiat este vehiculat şi pentru unităţile amplasate în zona Piaţa Victoriei, chiria medie solicitată ajungând aici la 271 euro.

Chiria pentru un apartament de două camere situat în zonă centrală porneşte de la 400 euro în zona Universitate - Romană, creşte până la 408 euro în zona Victoriei şi atinge 424 euro/ lună în zona Unirii. Comparativ cu nivelul mediu al chiriei în Bucureşti, sunt astfel înregistrate chirii cu 17% până la 30% mai mari.

Pretenţiile proprietarilor în cazul apartamentelor de trei camere din zonele de centru pornesc de la 548 euro/ lună pentru o unitate din apropiere de Piaţa Victoriei, cu 17% mai mult faţă de media înregistrată la nivelul Capitalei. Pentru acelaşi tip de unitate, aflat însă în zona Unirii, proprietarii solicită 565 euro/ lună, ca în zona ultracentrală chiriile să treacă şi de pragul de 580 euro, cu 25% mai mult peste media Bucureştiului.

O situaţie similară se înregistrează şi în cazul apartamentelor de patru camere. Pentru o unitate amplasată în zona Unirii, proprietarii pretind aproximativ 760 euro/ lună, cu 17% peste media oraşului, pe când în zona Victoriei, chiria medie este de 740 euro. La distanţă considerabilă în această categorie, se situează zona ultracentrală unde chiria medie solicitată pentru un apartament de patru camere ajunge la 925 euro, cu 40% mai mult decât media Capitalei.Evoluţia chiriilor la nivelul Capitalei

În ce priveşte evoluţia chiriilor la nivelul întregului Bucureşti, luna mai a fost una calmă pe acest segment rezidenţial. Raportul Anunţuriparticulari.ro înregistrează doar mici fluctuaţii atât pozitive, cât şi negative. Garsonierele "îngheaţă" la pragul de 226 euro, identic cu luna aprilie şi cu 2% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 231 euro.În cazul apartamentelor de două camere, chiria medie solicitată trece cu doar un euro peste pragul de 320 euro, în creştere cu aproximativ 2% faţă de luna anterioară şi într-o uşoară scădere, de 1%, faţă de intervalul similar al anului trecut.

Comparativ cu luna aprilie, în luna recent încheiată, chiriile medii solicitate la apartamentele de 3 camere revin în jurul valorii de 467 euro, în creştere cu 2% faţă de aprilie, dar cu 3% mai mici pe interval de 12 luni.O scădere mai accentuată se observă în cazul unităţilor de 4 camere. Astfel, variaţia faţă de luna mai a anului trecut este de -6%, de la 703 euro, la 658 euro, respectiv de -4% comparativ cu luna aprilie a acestui an, de la 685 euro.

Numărul de oferte

Pregătindu-se pentru lunile de vacanţă, când piaţa chiriilor intră într-o formă de repaus, proprietarii au scos la închiriere în luna mai cel mai mare număr de apartamente de la începutul anului, ajungându-se la un total al ofertei imobiliare de peste 2.400 unităţi.Pe piaţa bucureşteană au apărut în luna mai peste 970 de oferte de apartamente de două camere, în creştere cu 21% faţă de luna aprilie a acestui an, de la 807 unităţi. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se păstrează un nivel apropiat, în mai 2011, 987 de oferte fiind scoase la închiriere.

Raportul Anunţuriparticulari.ro indică un record de oferte la garsoniere pentru această perioadă. Proprietarii au scos la închiriere în luna mai cel mai mare număr de unităţi din 2007 şi până în prezent - 869 de garsoniere, cu aproape 150 de unităţi mai mult faţă de luna aprilie 2012. O variaţie pozitivă (+9%) se menţine şi faţă de luna mai a anului trecut, de la 800 de unităţi la 869 în prezent.

Oferta la apartamentele de trei camere a crescut şi ea în luna recent încheiată, de la 346 unităţi câte erau înregistrate în luna aprilie a acestui an, la 457 unităţi în luna mai. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, observăm însă o ofertă sensibil mai mică, de doar 2,5%. Pentru prima oară în acest an, apartamentele de patru camere au trecut în luna mai de pragul de 100 de unităţi scoase la închiriere. înregistrăm astfel o creştere de 17% faţă de luna aprilie, când pe piaţă erau 88 de apartamente. Oferta este însă cu 12% mai săracă comparativ cu luna mai 2011.

Prognoză Anunţuriparticulari.ro

În condiţiile în care chiriile medii nu au suportat modificări considerabile în luna mai, deşi oferta înregistrată a fost net superioară lunilor anterioare, stabilizarea pe acest segment este deja o certitudine. Raportat la evoluţia ultimilor ani şi la ritmul scăzut al închirierilor din sezonul estival, nu se preconizează modificări majore în lunile de vară. Singura influenţă ar putea fi provocată de schimbări importante la nivel economic.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Capitala,
proprietari,
Unirii,
Victoriei
/analize/imobiliare/cat-mai-sunt-chiriile-in-bucuresti-9722489
9722489
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.