Birouri sunt, chiriasi sa vina

Postat la 06 ianuarie 2010 62 afişări

Spre deosebire de segmentul spatiilor comerciale sau cel rezidential, birourile aduc in continuare livrari de proiecte. Aspectul are insa conotatii negative, in contextul in care o buna parte din noile birouri stau goale, asteptandu-si chiriasii.

Anul acesta nu a fost atat de greu pentru segmentul spatiilor de birouri, daca luam in calcul numarul cladirilor finalizate. Pana la finalul anului trecut sunt estimate sa fie gata in Bucuresti cladiri cu o suprafata totala de aproximativ 400.000 de metri patrati, adica 30% din totalul spatiilor disponibile la sfarsitul lui 2008, potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Mai departe, 2010 arata destul de bine din punctul de vedere al finalizarilor, comparativ cu sectorul de retail, care va aduce un numar redus de noi malluri. "Daca toate proiectele anuntate vor fi livrate, la sfarsitul lui 2010 stocul total de spatii de birouri existente pe piata bucuresteana va atinge 1,78 milioane de metri patrati inchiriabili, fata de stocul de 1,6 milioane mp estimat pentru finalul acestui an", spune Madalina Cojocaru, directorul departamentului de birouri din cadrul DTZ Echinox. O serie intreaga de proiecte de birouri reprezentative, incepute in anii de boom ai pietei imobiliare, vor fi terminate in perioada imediat urmatoare, precum City Gate, dezvoltat de catre GTC Romania - care a construit si vandut Europe House si America House -, Lakeview sau Euro Tower.

Situatia nu este insa atat de linistita, daca avem in vedere numarul birourilor goale. Aproape in fiecare cladire de birouri de clasa A din Bucuresti exista spatii disponibile la inchiriere, noutatea fiind reprezentata de faptul ca aceste spatii sunt oferite la inchiriere de catre vechii lor ocupanti, care din diferite cauze - precum restrangerea activitatii sau relocarea intr-o cladire care presupune costuri mai reduse - au scos la subinchiriere propriile spatii. In plus, cladirile recent finalizate care au tot spatiul inchiriat pot fi numarate pe degete; sunt si cladiri care au aproape tot spatiul neinchiriat, desi au fost finalizate.

"Rata de neocupare a ajuns la aproximativ 20%, dar daca ne uitam cu atentie pe zone, o sa vedem ca zona Pipera are o rata mult mai mare, poate trece chiar si de 50%. Zona centrala are insa o rata de neocupare de 5-7%", estimeaza Horia Moldovan, associate director al departamentului de birouri din cadrul Colliers International.

Un procent la fel de drastic, de 50% spatii disponibile, avanseaza si Madalina Cojocaru cand estimeaza gradul de neocupare care va fi atins anul viitor in zone precum Pipera sau Baneasa, care au un acces dificil. "In cladirile noi din zonele centrale sau semicentrale, care au un acces usor cu metroul sau alte mijloace de transport, gradul de neocupare va fi mediu spre scazut", crede consultantul, care ofera ca exemple Piata Victoriei, Barbu Vacarescu sau Calea Floreasca.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/birouri-sunt-chiriasi-sa-vina-5274938
5274938
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.