Birouri multe, libere şi ieftine

Autor: Cristina Cuncea Postat la 06 martie 2013 143 afişări

Nu mai este niciun dubiu cã investitorii imobiliari, atâtia câti mai sunt activi în România, au mai mare încredere în piata de birouri, în detrimentul altor segmente imobiliare. Falimentele rasunatoare si dificultatile cu care se confrunta o parte din proiectele de retail, dar mai ales cele rezidentiale, tin înca investitorii departe de aceste piete.

PREFERINŢA INVESTITORILOR PENTRU SPAŢII DE BIROURI ESTE REFLECTATĂ ÎN PRIMUL RÂND ÎN CIFRE. Consultanţii imobiliari au inventariat că în acest an vor fi finalizate proiecte totalizând circa 150.000 de metri pătraţi, majoritatea covârşitoare în Bucureşti. Suprafaţa programată pentru livrare în acest an este dublă faţă de cea finalizată anul trecut, când au fost construiţi circa 70.000 de metri pătraţi de birouri.

Din punct de vedere al suprafeţei construite, cele mai importante proiecte care vor fi livrate în 2013 sunt clădirile dezvoltate de Raiffeisen Evolution (Sky Tower şi Floreasca City Center), Floreasca Park dezvoltată de Portland sau o nouă fază în parcul de birouri West Gate, dezvoltată de ID Group.

Ofertei noi disponibile în urma finalizării proiectelor noi în acest an i se adaugă şi clădirea Tower Center, proiect trecut prin insolvenţă, fără chiriaşi de mai mulţi ani şi cumpărat anul trecut de oamenii de afaceri Ioannis Papalekas şi Dragoş Bîlteanu pentru aproximativ 50 milioane de euro. Tower Center are o suprafaţă închiriabilă de 22.000 de metri pătraţi şi a fost scoasă recent la închiriere, primul contract fiind semnat cu Hidroelectrica pentru 3.200 metri pătraţi.

CIRCA 450.000 MP DE BIROURI ÎŞI CAUTĂ CHIRIAŞI ÎN ACEST AN. Dacă luăm în calcul datele disponibile pe piaţă care arată că circa 50.000 de metri pătraţi din proiectele cu finalizare în acest an sunt deja preînchiriaţi, în 2013, doar în clădirile noi, proprietarii trebuie să găsească chiriaşi pentru încă 100.000 metri pătraţi. Suprafaţa disponibilă este mai mare, având în vedere că doar în clădirea Charles de Gaulle spaţii de circa 8.000 metri pătraţi au rămas goale după relocarea băncilor UniCredit Ţiriac şi Raiffeisen Bank. Dacă mai adăugăm şi spaţiile goale din celelalte clădiri existente de clasă A şi B, evaluate la circa 340.000 de metri pătraţi, rezultă că peste 450.000 metri pătraţi de birouri îşi caută clienţi în lunile următoare, fără să punem la socoteală proiectele pentru care construcţia va începe în acest an.

În perioada următoare am putea asista însă la o creştere a gradului de neocupare a clădirilor vechi, având în vedere că firmele ale căror contracte expiră în lunile următoare preferă să se mute în proiecte noi. Proprietarii acestor proiecte oferă pachete atractive atât din punct de vedere comercial, cât şi al calităţii serviciilor.

Rata de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti s-a situat în jurul valorii de 15,5% la sfârşitul anului trecut, cu diferenţe mari care se menţin între zone. Astfel, potrivit CBRE România, dacă zona de Vest are în prezent una din cele mai mici rate de neocupare, de 6%, Pipera este în continuare caracterizată de o rată de neocupare peste media generală, situată în jurul valorii de 27%. Această valoare este consecinţa ratei de neocupare de 48% a zonei Pipera Nord care este ponderată de cea de 14% din Pipera Sud (Dimitrie Pompei). Rata de neocupare în zona centrală a fost de 8% la începutul anului trecut, ajungând în trimestrul trei din 2012 să atingă valoarea de 14%. Începând cu ultimul trimestru al anului trecut, aceasta a început să descrească stabilizându-se în jurul valorii de 12%. La baza acestei fluctuaţii a stat livrarea a 28.000 metri pătraţi în zonă.

PRIMELE TRANZACŢII DIN ACEST AN. În primele două luni au fost semnate câteva contracte de închiriere, prima anunţată în 2013 fiind închirierea unui spaţiu de 3.200 mp în Tower Center către Hidroelectrica. A urmat grupul Generali, care se mută din Piaţa Victoriei din clădirea Bucharest Corporate Center, aparţinând companiei austriece Immofinanz, în clădirea Charles de Gaulle Plaza, unde vor ocupa circa 4.000 de metri pătraţi.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
birouri,
investitori,
cladiri,
constructii
/analize/imobiliare/birouri-multe-libere-si-ieftine-10643136
10643136
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.