Puma si Decathlon fac primii pasi

Postat la 11 februarie 2008 7 afişări

In 2008 se vor deschide, in urma unor investitii totale de peste 10 milioane de euro, cel putin 20 de noi magazine de articole sportive. In timp ce pentru unele retele deschiderile din acest an vor duce la dublarea spatiilor de vanzare, altii, ca francezii de la Decathlon sau nemtii de la Puma, ar urma sa faca anul acesta primii pasi.

Puma si Decathlon fac primii pasi Arr
Cele peste 60 de proiecte de mall-uri anuntate nu inseamna numai noi locuri de shopping pentru clienti si afaceri pentru proprietarii spatiilor, ci si planuri noi de afaceri pentru comerciantii de tot felul. "E mult mai usor sa dezvolti un lant de magazine acum, decat in urma cu trei sau patru ani", spune Alexandru Bratu, directorul comercial al diviziei Intersport Romania, unul dintre cei mai mari retaileri de profil de pe piata romaneasca. Pana la finalul lui 2008, reteaua Intersport ar urma sa deschida inca sase magazine, ceea ce se traduce in dublarea retelei. Deocamdata sunt insa batute in cuie doar inaugurarile de la Bacau, Pitesti si inca un nou spatiu in Capitala.

Graba extinderii e de inteles, pentru ca din piata articolelor sportive, ce a ajuns in 2007 conform estimarilor lui Bratu la 160 de milioane de euro, vor sa-si asigure o felie si alte nume noi. Puma, unul dintre cei mai mari trei retaileri de articole sportive din lume, si-a anuntat intrarea directa in tara, dupa ce a vandut in Romania timp de opt ani prin intermediul distribuitorului local Mexxem din Cluj-Napoca. Firma clujeana are sapte magazine sub sigla Puma, dar numele va fi schimbat. "Mexxem va ramâne in continuare partenerul nostru, dar din postura de clienti", precizeaza Dan Crisan, directorul general Puma România.

Operatiunile Puma Sports Romania debuteaza chiar din aceasta luna, inceputul de an fiind momentul planificat si pentru deschiderea primului magazin propriu, la Constanta, in City Park Mall. "Reteaua va creste insa cu patru noi magazine pana in 2010", declara pentru BUSINESS Magazin Stefan Pesendorfer, directorul regional pentru Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa. Magazinele, cu suprafete cuprinse intre 150 si 200 metri patrati, vor fi deschise cel mai probabil in centre comerciale din orase de peste 150.000 de locuitori. Puma are din decembrie un showroom de 300 mp in Capitala, spatiu in care clientii nu pot face cumparaturi, fiind destinat exclusiv partenerilor de afaceri, fie ei distribuitori, retele de magazine sau comercianti specializati.

Pesendorfer spune ca intrarea directa a Puma in Romania este un pas cuprins de cativa ani in strategia de dezvoltare a companiei-mama, pentru ca de la inceputul anilor '90 compania a pus la punct un program de dezvoltare in patru faze - de restructurare, de investitii in brand, consolidare si expansiune.

Numai in ultimii doi ani, Puma a creat 10 noi subsidiare in tari diferite, in India a deschis un birou pentru Orientul Mijlociu si Africa, iar la inceputul lui 2008 are programate deschiderile birourilor din Romania si Croatia. "Planul nostru anterior pentru faza a patra era de a atinge in 2010 o cifra de afaceri de 3,5 miliarde de euro. Acum nivelul la care ne gandim este de 4 miliarde de euro", spune Pesendorfer, explicand ca tinta fixata va fi atinsa prin intermediul expansiunii geografice, prin extinderea retelei de magazine si diversificarea gamei de produse. Vânzarile Puma au crescut in 2006 cu peste 33%, la 2,37 miliarde euro, in timp ce profitul grupului s-a diminuat cu 7,9%, la 263,2 milioane euro.

Tot de cativa ani iau in calcul piata romaneasca si francezii de la Decathlon, care declarau ca sunt interesati de deschiderea de magazine, prima zona de interes fiind Bucurestiul. Spre deosebire de celelalte magazine de profil, Decathlon se intinde pe suprafete de cateva ori mai mari, spatiul din Capitala urmand sa aiba cel putin 4.000 de metri patrati.

La primii pasi se afla inca si Hervis, divizia de retail sportiv a companiei olandeze Spar, care a deschis anul trecut cinci magazine pe piata romaneasca. In urmatorii cinci ani, reteaua ar urma sa creasca de cinci ori, pana la 25 de magazine.

Anul trecut, Sport Distribution Group a deschis in galeriile hipermarketului Auchan din Capitala primul magazin al producatorului de echipament sportiv Diadora. Importatorul marcii a investit 100.000 de euro in amenajarea magazinului, care are o suprafata de 120 metri patrati. SDG opereaza acum doua magazine, in Bucuresti si Pitesti, dar la sfarsitul lui 2008 numarul lor ar urma sa ajunga la cinci. "Vom deschide inca trei magazine, toate in Bucuresti. Suntem interesati insa si de atragerea de parteneri in franciza", precizeaza Ionut Tutica, director de vanzari la SDG.

Puma si Decathlon, Hervis sau Diadora sunt insa cele mai noi nume de pe piata, nu cei ce incheie lista. "Nivelul de trai al romanilor se imbunatateste in timp, iar numarul brandurilor se va mari considerabil", este de parere Mirela Rosca, director general al Extenso, importatorul pe piata romaneasca al marcilor Lotto, Stonefly si Gas.

In acest context, retelele "cu vechime" pe piata mizeaza la randul lor pe ocuparea cat mai multor pozitii strategice in vadurile comerciale. Odata cu extinderea retelei Intersport, pentru care sunt necesare investitii de cel putin cinci milioane de euro pentru anul in curs, Bratu spera sa dubleze si cifra de afaceri a companiei, pana la 20 de milioane de euro. La oferta tot mai larga de spatii comerciale se adauga insa si un interes mai mare al clientilor pentru articolele sportive. "Odata cu cresterea veniturilor, o mare parte dintre cumparatorii de produse contrafacute se orienteaza catre cele originale", constata Bratu, care estimeaza ca un client cheltuieste in medie 50 de euro in magazinele retelei Intersport.

Noile magazine si cresterea consumului genereaza o crestere anuala de 20-25% a pietei articolelor sportive, pe care directorul Intersport o estimeaza la 160 de milioane de euro pentru 2007. Cifra include nu numai vanzarile la marcile consacrate precum Nike, Lotto, Reebok sau Adidas, ci si pe cele de articole no-name sau produsele chinezesti vandute in piete. Vanzarile se impart intre retele comerciale (hipermarketuri si cash & carry), magazine monobrand de profil (ca Lotto, Nike, Reebok, Adidas sau Puma) si cateva firme care reunesc mai multe branduri de profil (Intersport are peste 40 de marci in oferta).

Cresterea retelei de distributie i-a adus in 2007 si grupului Extenso, importatorul pe piata locala a marcilor Lotto, Stonefly si Gas, vanzari cu 30% mai mari decat in 2006. In primele noua luni din 2007, grupul a realizat o cifra de afaceri de 16 milioane de euro, "contributia Lotto ajungand la 75% din total", declara Mirela Rosca. Pentru 2008, ea anticipeaza o crestere cu pana la 20% pe divizia de retail, datorita inglobarii si altor branduri in portofoliul companiei. Marca Lotto este vanduta printr-o retea proprie de 25 magazine, in Bucuresti si principalele orase din tara, ca si in alte 60 puncte de vanzare independente.

O opinie diferita are Dan Tudose, director de vanzari la Kraus & Co Sport & Casual Distribution, distribuitorul Reebok in Romania, care spune ca "vanzarile au mai scazut un pic. Nu mai este euforia de anul trecut, semn ca piata incepe sa se stabilizeze". Cu 11 magazine proprii si in franciza, Reebok urmeaza sa deschida anul acesta noi spatii de vanzare in Baneasa Shopping City si in Constanta.

Opinia lui Tudose este sustinuta si de Alin Popoviciu, directorul general al Sport Games, importator si distribuitor al produselor Fischer in România si in Republica Moldova, care nu are niciun dubiu ca vanzarile vor stagna inca vreme de putin inca cinci ani de acum incolo. "Noua ne merge bine pentru ca hipermarketurile chiar vand articole sportive. In ultimul an ne-au crescut vanzarile cu peste 25%", spune Popoviciu. Sport Games importa de aproape 30.000 de euro lunar si vinde in lanturile de magazine precum Cora, Selgros, Kaufland, Intersport, Carrefour sau Metro.

Reprezentantul Sport Games crede ca "viitorul este al marilor retaileri", situatie in care vor avea de pierdut in special micile retele locale de magazine si afacerile independente. La fel crede si Alexandru Bratu de la Intersport: "Pe masura ce se innaspreste mediul competitional, micile afaceri dispar”. In tarile dezvoltate, micile afaceri detin un procent bun din piata; Bratu da exemplul Greciei, unde afaceri de familie detin 30-35% din piata de articole sportive. "Noi nu avem insa capital romanesc care sa concureze cu marii retaileri specializati”. In viziunea lui, micii independenti vor ramane sa se reorienteze spre mici nise, sau sa aleaga alte afaceri.

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/puma-si-decathlon-fac-primii-pasi-2376822
2376822
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.