Povestea lui Rudolf Lindt şi cum a apărut unul dintre cele mai cunoscute branduri de ciocolată din lume

Autor: Andra Stroe Postat la 01 mai 2022 336 afişări

Povestea lui Rudolf Lindt şi cum a apărut unul dintre cele mai cunoscute branduri de ciocolată din lume

Îndrăgostit, ca orice alt elveţian, de ciocolată, Rudolf Lindt a lansat un brand care îi poartă numele, cunoscut astăzi în toată lumea. Iar când a decis să vândă businessul, a încredinţat afacerea şi tehnica secretă de producţie tot unui ciocolatier elveţian, David Sprüngli-Schwarz. Rezultatul? Lindt & Sprüngli, o companie cu vânzări anuale de aproape 4 miliarde de euro.

Lindt s-a născut pe 16 iulie 1855, la Berna, în familia farmacistului şi politicianului Johann Rudolf Lindt şi al soţiei sale, Amalia Eugenia Salchli. Între 1873 şi 1875 a făcut ucenicie la Lausanne, la compania de ciocolată Amédée Kohler & Fils. Cu experienţa dobândită, în 1879 şi-a fondat propria fabrică de ciocolată în Mattequartier, o secţiune a oraşului vechi din Berna.

Antreprenorul a reuşit, de asemenea, să îmbunătăţească calitatea produselor companiei prin dezvoltarea unui dispozitiv de amestecare pe lungime a ciocolatei, tehnică care oferă o consistenţă mai fină şi permite evaporea aromelor nedorite. A fost, de asemenea, printre primii producători care au adăugat unt de cacao înapoi în masa de ciocolată, aceste două inovaţii contribuind în mare măsură la calitatea recunoscută internaţional a ciocolatei elveţiene. În 1899, Lindt şi-a vândut fabrica şi procedeul secret de fabricare către Chocolat Sprüngli AG, care de atunci a operat sub denumirea de Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli AG. Sprüngli a plătit 1,5 milioane de franci de aur (valută folosită până în 2003 de Banca Internaţională pentru Reglementare) pentru drepturile de comercializare şi reţetă. Antreprenorul a murit pe 20 februarie 1909 la Berna, oraşul său natal.

Cu o pasiune la fel de mare pentru ciocolată, compatriotul lui Lindt, David Sprüngli-Schwarz, născut într-un canton elveţian, a intrat în această industrie în 1836. Iniţial, el a cumpărat, împreună cu fiul său, Rudolf Sprüngli-Ammann, o mică cofetărie în oraşul vechi din Zürich, producând ciocolată sub numele David Sprüngli & Son. Cei doi au înfiinţat şi o fabrică de mici dimensiuni, unde şi-au produs ciocolata în formă solidificată. Când Rudolf Sprüngli-Ammann s-a pensionat, în 1892, a oferit două părţi egale din afacere fiilor săi. Fratele mai mic, David Robert, a primit două magazine de cofetărie care au devenit cunoscute sub numele Confiserie Sprüngli. Fratele mai mare, Johann Rudolf, a primit fabrica de ciocolată. În 2020, Lindt & Sprüngli a înregistrat vânzări de peste 4 miliarde de franci (aproape 4 miliarde de euro), având peste 13.500 de angajaţi la nivel internaţional.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.