Povestea a doi prieteni care au dat numele unuia dintre cele mai cunoscute şi iubite branduri din lume

Autor: Andra Stroe Postat la 31 ianuarie 2021 338 afişări

Prieteni din copilărie, antreprenorii Ben Cohen şi Jerry Greenfield sunt cei care au dat numele unuia dintre cele mai iubite branduri din lume: îngheţata Ben & Jerry’s, în prezent parte din portofoliul gigantului Unilever.

Bennett Cohen s-a născut pe 18 martie 1951 în Brooklyn, New York, într-o familie de evrei.  În liceu, el s-a angajat ca vânzător de îngheţată. Ulterior s-a înscris la Colgate University din Hamilton, New York. Pasionat de olărit, a abandonat cursurile şi a încercat să îşi transforme hobbyul în meserie.

În următorii ani a schimbat însă mai multe locuri de muncă: casier la McDonald’s, gardian, livrator, agent de curăţenie, funcţionar şi şofer de taxi, iar în final s-a angajat ca profesor de olărit la o şcoală privată pentru adolescenţi cu tulburări emoţionale. În acest timp, a început să experimenteze diverse reţete de îngheţată, iar ulterior a decis să pornească propriul business alături de un vechi prieten din copilărie şi fost coleg de şcoală, Jerry Greenfield, pe care îl cunoscuse în clasa a 7-a. Deşi, după anumite discuţii, cei doi au vrut să deschidă iniţial o covrigărie în Burlinghton (Vermont), în cele din urmă şi-au dat seama că oraşul, un important centru universitar, nu avea la acea vreme niciun magazin de îngheţată, aşa că şi-au schimbat decizia.

După ce au urmat un curs de preparare a îngheţatei, antreprenorii au deschis primul magazin Ben & Jerry’s pe 5 mai 1978, într-o fostă benzinărie. Investiţia cu care au pornit la drum s-a ridicat la 12.000 de dolari (aproape 50.000 de dolari la valoarea de astăzi a monedei), din care 8.000 reprezentau propriile economii iar ceilalţi, un împrumut obţinut cu mare greutate.

Pe măsură ce businessul a devenit popular şi s-a extins în toată ţara, Cohen şi-a folosit averea pentru a se implica în diverse cauze sociale, deschizând inclusiv o fundaţie care poartă numele companiei. Un înfocat susţinător al partidului democrat din SUA, antreprenorul a lansat chiar şi un sortiment de îngheţată pentru a susţine campania lui Bernie Sanders din 2016, dar reprezentanţii Ben & Jerry’s au declarat că businessul nu are nicio implicaţie. Jerry Greenfield s-a născut pe 14 martie 1951 în Long Island, New York. El a urmat Oberlin College, unde pentru o perioadă a lucrat ca vânzător de îngheţată la cantina şcolii. După ce a încercat fără succes să se înscrie la o şcoală medicală, a decis să i se alăture în business prietenului său din copilărie,ro Ben Cohen. Greenfield s-a retras din business încă din primii ani de funcţionare, pentru a-i fi alături soţiei sale, Elizabeth, în Arizona, unde aceasta urma o şcoală doctorală. Întors în Vermont în 1985, antreprenorul s-a angajat ca director al Mobile Promotions. Cuplul are un fiu, Tyrone.

În aprilie 2016 fondatorii Ben & Jerry’s au fost arestaţi pentru o perioadă în timpul protestelor ţinute de susţinătorii democraţilor în Washington.

În 2000, Ben & Jerry’s a fost achiziţionată de gigantul Unilever. De atunci, compania s-a extins cu alte circa 200 de magazine în sistem de franciză, ajungând la peste 600 de unităţi şi vânzări anuale de circa 680 de milioane de dolari în 2019.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.