La o masă mică, sub lumina blândă a după-amiezei…

Autor: Ioana Matei Postat la 31 octombrie 2025 74 afişări

O zi perfectă la Hidden Sips e atunci când totul se aliniază natural, iar vremea e suficient de plăcută cât să te bucuri de cafea şi aer curat, clienţii pot sta liniştiţi afară, iar echipa are ocazia nu doar să servească băuturile, ci şi să povestească şi să cunoască oameni noi. Este un loc ascuns la intersecţia dintre cafea bună, poveşti frumoase şi prietenii care se leagă firesc.

„Ne-am dorit ca oamenii să simtă că au găsit colţişorul lor. Indiferent dacă e vorba de prima cafea înainte de birou, de o pauză de prânz sau de o vizită de weekend pentru a citi o carte ori a petrece timp cu prietenii sau persoana iubită, Hidden Sips este gândit ca un spaţiu unde să te relaxezi, să-ţi aduni gândurile şi să te detaşezi de agitaţia cotidiană”, descrie Oana Nicolescu filosofia colţului de Bucureşti unde ea îşi aşteaptă oaspeţii zi de zi.

O zi perfectă la Hidden Sips este ziua în care se creează acele sincronicităţi frumoase, iar clienţi de-ai casei ajung aproape în acelaşi timp, se adună la cafea şi schimbă poveşti despre ce au mai gătit, ce noutăţi mai au fiecare dintre ei sau ce filme au mai văzut, după cum povesteşte chiar ea.

„În tot acest timp, căţeii altor doi clienţi apropiaţi, deveniţi între timp prieteni, primesc atenţie şi mângâieri de la toată lumea sau privesc curioşi strada. Sunt momente mici, dar care ne arată că am reuşit să creăm mai mult decât o cafenea — o comunitate”, mai spune Oana Nicolescu.

De la început, Oana a vrut ca locul să respire căldură şi bucurie, iar asta şi-a propus să reflecte şi designul ales. „Hidden Sips este un spaţiu cald şi primitor, unde culorile aduc bună dispoziţie chiar şi în cele mai mohorâte zile. Pereţii galben-melon, ramele colorate, ceştile şi decorurile transmit energie pozitivă şi cozy încă din primul moment în care ne treci pragul.” Decorul s-a transformat într-un ritual al anotimpurilor. „Am descoperit rapid că atmosfera sezonieră aduce foarte multă bucurie şi creează amintiri frumoase pentru comunitatea noastră.

Toamna trecută am decorat mai serios pentru prima dată, iar de atunci fiecare anotimp şi sărbătoare şi-au găsit locul la noi: Crăciunul şi aniversarea primului an, iarna, Valentine’s Day, primăvara, Paştele, vara cu lemons & Italian vibes, şi din nou toamna – anotimpul nostru preferat şi cel mai iubit de clienţi.” Astăzi, decorul a devenit parte din identitatea Hidden Sips: oamenii îl aşteaptă, îl fotografiază, revin pentru el. „Iar pentru luna decembrie am pregătit deja ceva cu adevărat one of a kind”, spune antreprenoarea.

Când vine vorba de meniul oferit, ea precizează că, în zona de cafea de specialitate nu există băutura casei în sensul clasic, cu siropuri sau frişcă, pentru că accentul este pus pe calitatea cafelei. „La Hidden Sips, ceea ce ne reprezintă cel mai bine este espresso-ul şi cappuccino-ul preparate din single origin-ul cu care lucrăm în prezent. Originea cafelei se poate schimba pe viitor, dar principiul rămâne acelaşi: punem în valoare gustul autentic al boabelor.” Iar pentru cei care preferă alternative la cafea, meniul oferă o experienţă la fel de atent gândită. „Pentru ei am introdus băuturi precum Oriental Chai, Matcha, Latte de Zmeură — opţiuni la fel de speciale, care completează experienţa Hidden Sips.”

O cană de curaj şi o doză de vis. Cum a ajuns Oana Nicolescu să creeze Hidden Spis? Pentru că, uneori, cele mai frumoase poveşti antreprenoriale încep dintr-un moment de incertitudine, pentru ea totul a pornit dintr-un val de disponibilizări. A fost, spune ea, impulsul de care avea nevoie pentru a face în sfârşit pasul spre visul pe care îl purta cu ea de ani de zile: o cafenea mică, caldă, în care oamenii să simtă că timpul încetineşte. „Activam într-o corporaţie de renume şi ajunsesem într-o zonă de confort. Îmi spuneam aproape lunar că voi pleca, dar nu găseam curajul să fac schimbarea.

Când am fost disponibilizată în 2022, m-am întrebat: «Dacă nu acum, atunci când?»”, povesteşte ea. Aşa s-a născut Hidden Sips. Drumul nu a fost însă simplu şi nici perfect planificat. Oana recunoaşte că la început „nu ştia nimic concret despre cum se deschide o cafenea”. Dar a decis să înveţe treptat. „Am mers pe principiul slow and steady. Am preferat să construiesc solid şi autentic, decât să grăbesc lucrurile şi să pierd din esenţă”, spune fondatoarea. Partea de decizii şi de business a gestionat-o singură, dar a avut sprijinul necondiţionat al mamei şi al partenerului său, care au crezut în ideea ei din prima zi. „Ei sunt motivaţia mea constantă”, spune Oana.

Primul pas a fost găsirea locaţiei, urmat de lunile în care a ce înseamnă cu adevărat să construieşti un business din temelii: de la licenţe şi furnizori până la detalii aparent minore, dar esenţiale pentru experienţa clienţilor. În ceea ce priveşte investiţia iniţială, aceasta a depăşit previziunile iniţiale. „Nu pot oferi o valoare exactă, pentru că mereu au apărut costuri neprevăzute pe ultima sută de metri — lucruri care trebuiau achiziţionate şi pentru care nu aveam de ales. Totuşi, investiţia totală se situează în jur de 25.000–27.000 de euro”, explică Oana Nicolescu. În privinţa recuperării sumei, antreprenoarea a rămas realistă: „Primul an a fost despre consolidare şi construirea comunităţii, nu despre profit. Acum lucrurile evoluează firesc, conform planului, şi suntem mulţumiţi de ritmul în care creştem.”  

Arome, conversaţii şi cafea

Descrie Hidden Sips în trei cuvinte:

Căldură, comunitate, atenţie.

Care este cea mai aglomerată perioadă a zilei?

Aş spune prânz/după-amiază.

Dar cea mai liniştită?

După ora 15:30, zona începe să se liniştească.

Câte locuri are cafeneaua?

În exterior 12 locuri, iar în interior, fiind un spaţiu mai intim, dispunem de două mese micuţe (4 locuri în total) şi o masă tip bar cu încă două locuri.

Care este cafeaua-vedetă a casei?

Cappuccino rămâne cea mai solicitată băutură.

Dar desertul preferat?

Avem trei furnizori diferiţi cu care ne mândrim — patru, dacă îi includem şi pe cei de la Friddi, cu care colaborăm pentru gelato şi sorbetto.

Pentru fiecare, aş spune că cele mai iubite produse sunt:

de la Grain Trip, cruffin-ul;

de la Le Petit Gateaux, tiramisu-ul;

de la Kooki, Salty Kiss;

şi de la Friddi, sorbetto-ul de mango şi fructul pasiunii.

Cât costă o cafea?

Depinde de categorie: un espresso este 10 lei, un cappuccino 16 lei, iar o ciocolată caldă 18 lei.

Care este valoarea bonului mediu al unui client?

30-40 de lei.

De unde provin boabele de cafea?

Colaborăm cu prăjitoria Guido Coffee, iar în prezent folosim un single origin din Brazil, Serra da Mantiqueira, cu note naturale de migdale, alune şi crème brûlée.

Ce preparat dulce merge cel mai bine cu cafeaua?

Ca recomandare personală, Cannelé-ul de la Grain Trip este, fără îndoială, cel mai bun companion al unei cafele.

Ce tip de client vine cel mai des aici?

Cred că nu există un „tip” anume de client, dar cei care vin des la noi au în comun dorinţa de linişte şi de autenticitate.

Sunt oameni care apreciază cafeaua bună, conversaţiile calde şi locurile care au suflet.

Ce faceţi diferit faţă de alte cafenele din Bucureşti?

Cred că fiecare cafenea are propriul mod frumos de a face lucrurile. Noi încercăm doar să rămânem autentici, atenţi la detalii şi aproape de oamenii care ne trec pragul.

Care este cea mai neobişnuită comandă primită?

În perioada aceasta avem gomboţi cu prune, minunăţiile de sezon de la Grain Trip, care au fost extrem de solicitaţi. Într-o zi aglomerată, după ce se terminaseră, trei clienţi diferiţi m-au întrebat dacă nu pot „face repede câţiva pe loc”.

Oana Nicolescu, fondator, Hidden Sips: „Ne-am dorit ca fiecare vizită să se simtă ca o pauză caldă, o gură de aer în agitaţia oraşului.Credem că fiecare cafenea din Bucureşti are propria poveste şi felul ei de a aduce bucurie oamenilor — iar asta e frumuseţea scenei locale de coffee culture. Nu ne dorim să fim doar un loc frumos de poze, ci un spaţiu în care să te simţi văzut, ascultat şi primit ca acasă.“

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.