De ce e mai scump zaharul in Europa fata de restul lumii

Postat la 10 noiembrie 2009 67 afişări

Zaharul european se comercializeaza cam la dublul cotatiei din restul lumii, de aproape douazeci de ani. Preturile la zahar din Europa sunt cele mai mari pe cap de locuitor dintre toate regiunile lumii. Sub aceste statistici se ascunde si o mare cantitate de frauda cu fonduri comunitare, din ce in ce mai contagioasa.

Misterul a inceput cand vamesii belgieni au examinat actele de transport a catorva zeci de tiruri-cisterna care parcursesera un traseu ciudat, triunghiular prin Europa. Camioanele, fiecare avand o incarcatura de 20 de tone de zahar lichid, s-au plimbat prin opt tari, parcurgand 4.025 km de la o fabrica de zahar belgiana pana in Croatia si inapoi, in loc sa o ia pe drumul cel mai scurt, de 1.450 de kilometri.

In drum, cisternele au facut si o scurta oprire la Kaliningrad, un punct de control aglomerat de la Marea Baltica, pe granita ruseasca. Pentru ca Rusia, si nu Croatia, fusese destinatia initiala, transporturile pe care le-au examinat oficialii vamali belgieni se calificau pentru o serie de plati speciale numite stimulente de export prin programul de subventionare a agriculturii derulat de Uniunea Europeana. Programul distribuie anual peste 50 de miliarde de euro (75 de miliarde de dolari) sub forma de subventii in statele UE. Si nicio alta marfa nu este mai susceptibila de a fi fraudata decat zaharul.

Cam 200 de transporturi s-au perindat pe ruta Belgia-Croatia in ultimii trei ani, spun anchetatorii, castigand subventii de trei milioane de euro pentru producatorul belgian de zahar Beneo-Orafti. Primavara aceasta, zeci de de anchetatori belgieni si europeni au scotocit birourile companiei, blocand jumatate dintre subventiile primite de companie si initiind o investigatie care ar putea costa compania restul de 1,5 miliarde de euro care i-au mai ramas in conturi, daca nu chiar mai mult.

In Europa sunt circa un milion de hectare de sfecla de zahar, care vor produce anul acesta 16,7 milioane de tone de zahar pentru o industrie ce valoreaza circa sapte miliarde de euro. Anul trecut, Uniunea Europeana a acordat subventii de pret de 475 de milioane de euro pentru zahar, inclusiv pentru exporturi. Apoi a cheltuit alte 1,3 miliarde de euro ca sa restructureze subventiile, care aveau un regim atat de generos, incat au determinat si friguroasa Finlanda sa inceapa sa produca mai mult zahar.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
zahar,
pret,
statistici,
frauda,
fonduri
/analize/comert/de-ce-e-mai-scump-zaharul-in-europa-fata-de-restul-lumii-5086897
5086897
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.