Zodia abuzului de vorbe

Postat la 04 iulie 2006 29 afişări

Motiunea de cenzura a PSD a cazut cu mai putine voturi decat cele de care dispuneau insisi initiatorii ei. Insa pentru viata parlamentara a saptamanii trecute, rezultatul votului conteaza mai putin, intrucat, ca la un meci de fotbal, mai frumos decat rezultatul final este meciul in sine cu fazele de joc si, mai ales, marile ratari.

Motiunea de cenzura a PSD a cazut cu mai putine voturi decat cele de care dispuneau insisi initiatorii ei. Insa pentru viata parlamentara a saptamanii trecute, rezultatul votului conteaza mai putin, intrucat, ca la un meci de fotbal, mai frumos decat rezultatul final este meciul in sine cu fazele de joc si, mai ales, marile ratari.

 

Astfel, dat fiind ca rezultatul votului era de anticipat, parlamentarii s-au intrecut in dueluri verbale cu dese accente pamfletare, pe alocuri suburbane, dand impresia a doua tabere care se ataca reciproc doar cu metafore si nu cu argumente.

 

"Traim, din pacate, sub zodia abuzului de vorbe!", a sintetizat evenimentul premierul Calin Popescu-Tariceanu, cu ocazia dezbaterilor asupra motiunii. Tonul discursurilor a confirmat pe deplin constatarea premierului, purtatorii de mesaj ai opozitiei si ai puterii facand tot posibilul sa-si demonstreze calitatile oratorice pentru a-si injosi adversarii politici.

 

Spectacolul astfel creat - televizat in direct - a fost savurat si reluat pe larg in presa, care a preluat o serie de replici ce au starnit hohotele salii, printre care merita amintita, in categoria "sub centura", replica social-democratului Victor Ponta cum ca "acum cativa ani un fost prim-ministru v-a zis sa-i numarati ouale. N-o sa traim acest lucru cu domnul Tariceanu, pentru ca n-avem ce sa-i numaram". Astfel incat, desi a atacat Guvernul cu o motiune de cenzura, PSD isi poate reprosa ca nu s-a mobilizat indeajuns pentru a o transforma intr-o critica rece a activitatii Executivului, multumindu-se sa se lase atras intr-un schimb de ironii de calitate indoielnica si invective cu exponentii puterii.

 

Experienta dezbaterilor de la motiune are toate motivele sa le arate social-democratilor ca inca sunt vulnerabili la capitolul imagine, chiar daca nu intotdeauna atacurile la care sunt supusi sunt justificate.

 

Vorbe memorabile a rostit si premierul cu aceeasi ocazie, insa fara a ataca registrul de mahala. Tariceanu a preferat in schimb registrul amenintator stil Alexandru Lapusneanu: "Feriti-va de ziua in care o sa devin eu un partizan al anticipatelor" - ca raspuns la presiunile constante venite atat din partea opozitiei, cat si a unor parteneri de guvernare, in acord cu presedintele Basescu, pentru schimbarea actualei formule de guvernare prin alegeri anticipate.

 

Pe langa crearea unei comisii senatoriale care sa ancheteze un posibil "razboi meteorologic" drept cauza a inundatiilor de anul trecut din Romania, Parlamentul a mai bifat o gafa de proportii saptamana trecuta: a adoptat o decizie bizara de prelungire a mandatelor unor membri ai Consiliului National al Audiovizualului, trecand peste faptul ca unul dintre acestea expirase deja si ca, in plus, legea specifica nu prevede nicaieri mecanismul prelungirii mandatelor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/zodia-abuzului-de-vorbe-2511397
2511397
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.