Ziua motiunii

Postat la 13 octombrie 2009 13 afişări

Senatul si Camera Deputatilor dezbat, astazi, motiunea de cenzura "11 impotriva Romaniei", demers initiat de PNL si UDMR, sustinut de PSD si contestat de PDL la Curtea Constitutionala, care insa a respins sesizarea democrat-liberalilor.

Sedinta comuna a celor doua Camere in care se dezbate si se voteaza asupra motiunii de cenzura initiate de 123 de parlamentari PNL, UDMR si sapte reprezentanti ai PSD, a inceput, marti, la Parlament, cu 30 de minute intarziere fata de ora programata.

Potrivit Mediafax, Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului au stabilit, marti dimineata, ca dezbaterea la motiunea de cenzura initiata de PNL si UIDMR sa dureze trei ore si jumatate. Sedinta este condusa de presedintele Senatului, Mircea Geoana, fiind prezenti si membrii Guvernului. Conform presedintelui de sedinta, la lucrari si-au inscris prezenta 432 de senatori si deputati, fiind absenti 39 de parlamentari, iar cvorumul legal indeplinit.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a anuntat, marti dimineata, ca parlamentarii Uniunii vor vota in favoarea motiunii de cenzura pe care au initiat-o impreuna cu PNL, el precizand, insa, ca votul va fi secret si ca parlamentarii UDMR nu vor vota la vedere.

Cititi despre discutiile UDMR cu partidele parlamentare pe www.mediafax.ro

Grupurile parlamentare ale PSD, reunite in sedinta comuna, au decis, marti dimineata, sa voteze la vedere in favoarea motiunii de cenzura depusa de PNL si UDMR, toti parlamentarii social-democrati urmand sa isi exercite votul, cu o singura exceptie - deputatul Gheorghe Ana, care este scuzat medical. Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz a declarat ca in sedinta de marti dimineata a grupurilor parlamentare reunite ale PSD "nu s-au pus sanctiunile pe masa" in ceea ce priveste eventualele "defectiuni" de la vot, dar s-a aratat foarte clar ca parlamentarii care va vota altfel decat decizia partidului se va situa automat in afara PSD.

Mai multe despre deciziile PSD privind votul motiunii pe www.mediafax.ro

Democrat-liberalii vor vota cu bilele la vedere la motiunea de cenzura, a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, liderul grupului PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader. El a precizat ca este o traditie ca democrat-liberalii sa voteze transparent in cazul motiunilor de cenzura indreptate impotriva Executivului lor, si acest lcuru il vor face si in cazul motiunii "11 impotriva Romaniei!". Democrat-liberalii si-au exprimat un "optimism moderat", marti dimineata, inaintea sedintei de plen, unii spunand ca sansele ca motiunea de cenzura sa treaca sunt mici. Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat, pe holul Parlamentului, ca este de parere ca multi parlamentari din partidele care sustin motiunea de cenzura se vor mai gandi daca sa o voteze sau nu.

De cine depinde succesul motiunii

Ca sa duca la caderea Guvernului Boc II, motiunea are nevoie de 236 de voturi, adica jumatate plus unu din numarul total al deputatilor si senatorilor (471). Potrivit regulamentului, votul motiunii este secret, cu bile. Cele trei partide aflate in opozitie - PSD (161 de parlamentari), PNL (86 de parlamentari) si UDMR (31 de parlamentari)- cumuleaza 278 de voturi, cu 42 de voturi in plus fata de cele necesare. Daca parlamentarii UDMR vor vota impotriva motiunii de cenzura, PSD si PNL ar avea doar 11 voturi peste numarul necesar adoptarii motiunii. Asadar, cele doua partide au nevoie de mobilizare masiva la vot si mai ales de un vot disciplinat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
motiune,
PDL,
PSD,
PNL,
UDMR,
sanse,
guvern,
Boc II,
controverse
/actualitate/ziua-motiunii-4984704
4984704
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.