Ziua în care tehnologia a început să scrie istorie. S-au împlinit 50 de ani de la primul apel cu telefonul mobil

Autor: Andreea Tobias Postat la 03 aprilie 2023 40 afişări

Ziua în care tehnologia a început să scrie istorie. S-au împlinit 50 de ani de la primul apel cu telefonul mobil

Azi de împlinesc 50 de ani de la primul apel cu telefonul mobil. Cel care a experimentat pentru prima dată emoţia de a suna, Martin Cooper, spune că progresul va însemna să avem un telefon "implantat în corp".

Pe 3 aprilie 1973, un inginer de la Motorola, Martin Cooper, a format un număr de pe tastatura unui telefon portabil care cântărea un kilogram şi jumătate. Povestea acelui prim apel de pe un telefon mobil este uimitoare.

Prima persoană care a experimentat emoţia de a suna de pe un trotuar de pe Sixth Avenue din New York a fost Martin Cooper, inginer la Motorola. A făcut-o cu un dispozitiv foarte diferit de smartphone-urile de astăzi. „Publicul” era format din jurnalişti şi alte persoane care se aflau pe străzile oraşului la acea dată, acum 50 de ani.

Martin Cooper s-a născut la Chicago la 26 decembrie 1928 şi, după ce a servit în marina americană şi a obţinut o diplomă în inginerie electrică la Institutul de Tehnologie din Illinois, s-a angajat la Motorola. În 1954, Cooper a lucrat la pager şi apoi s-a concentrat pe telefonul mobil.

Inventatorul american, considerat de mulţi drept părintele telefoniei mobile, a folosit un dispozitiv numit DynaTac, care cântărea peste 1 kg şi era echipat cu o baterie cu o autonomie maximă de aproximativ 35 de minute, reîncărcabilă în aproximativ 10 ore.

Prima convorbire telefonică a fost realizată cu ajutorul unui prototip a ceea ce, un deceniu mai târziu, avea să devină primul telefon mobil produs şi comercializat oficial de Motorola.

Din cauza infrastructurii necesare pentru ca noua tehnologie să funcţioneze, a fost necesar să se aştepte 10 ani pentru ca primul telefon mobil să fie comercializat (acest lucru s-a întâmplat în 1983). Acesta a fost Motorola DynaTAC 8000X, care a fost vândut la un preţ de vânzare cu amănuntul de 3995 de dolari.

Inginerul Cooper a subliniat recent că forma telefonului mobil nu s-a schimbat prea mult de la începuturile sale: este încă un ecran la care te uiţi, chiar dacă dimensiunea şi greutatea s-au micşorat foarte mult. Din acest motiv, progresul, potrivit lui Cooper, va însemna să avem un telefon "implantat în corp", care, împreună cu alte tehnologii medicale şi cu internetul, ne va permite să facem mai eficientă lupta împotriva bolilor.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.