Ziua Bărbatului ar putea fi sărbătorită pe 19 noiembrie

Autor: Alina Novaceanu Postat la 21 iunie 2015 150 afişări

Cinci senatori propun, printr-un proiect de lege, declararea zilei de 19 noiembrie ca Ziua Bărbatului, iar 8 martie ca Ziua Femeii, arătând că astfel s-ar reglementa un echilibru de gen şi s-ar promova egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi.

Cei cinci senatori, Nicolae Bădălău, Florinel Butnaru, Sorin Constantin Lazăr, Pavel Marian (PSD), Nelu Tătaru (PNL) şi Ioan Iovescu (PPDD), au arătat că Ziua Internaţională a Femeii este sărbătorită anual la 8 martie, motivele celebrării fiind legate de realizările sociale, politicile şi condiţiile economice ale femeilor, cât şi de fenomenul discriminării, iar puţine persoane cunosc că există şi o Zi Internaţională a Bărbatului.

Iniţiatorii au menţionat, în expunerea de motive a proiecului, citând din Wikipedia, că Ziua Bărbatului a fost inaugurată în Trinidad Tobago, în 1999 şi îşi găseşte susţinere la mai multe persoane şi grupuri din Australia, Caraibe, America de Nord, Asia, Europa, Africa şi ONU.

Potrivit iniţiatorilor, "obiectivele sărbătoririi Zilei Internaţionale a Bărbatului includ concentarea asupra sănătăţii bărbaţilor şi băieţilor, îmbunătăţirea relaţiilor între sexe, promovarea egalităţii între sexe şi prezentarea de moele masculine de urmat. Este o ocazie pentru a evidenţia discriminarea faţă de bărbaţi şi băieţi şi pentru a sărbători realizările şi contribuţiile lor, în special contribuţiile lor la comunitate, familie, căsătorie şi grija de copii". Ei au arătat că această zi este sărbătorită în 60 de ţări.

"Ţinând cont că la nivel internaţional sunt celebrate cele două zile, considerăm că prin adoptarea unei asemnea iniţiative legislativ, am reglementa, pe de o parte, un echilibru de gen, iar, pe de altă parte, am promova şi dreptul la egalitate de şanse între femei şi bărbaţi. Trebuie menţionat că Ziua Femeii nu trebuie confundată cu Ziua Mamei, iar Ziua Bărbatului cu Ziua Tatălui", au mai menţionat iniţiatorii.

Proiectul prevede ca autorităţile administraţiei locale să poată să organizeze cu această ocazie manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestor zile, iar societăţile publice de televiziune şi radio să includă în programele lor emisiuni dedicate promovării drepturilor femeii şi, după caz, drepturilor bărbatului.

Proiectul a fost depus în 10 iunie şi se află în consultare publică la Senat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ZIUA BĂRBAULUI,
PROIECT,
/actualitate/ziua-barbatului-ar-putea-fi-sarbatorita-pe-19-noiembrie-14480860
14480860
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.