Zelenski: Lumea a evitat la limită un dezastru nuclear

Autor: Cosmin Pirv Postat la 26 august 2022 71 afişări

Europa s-a confruntat joi cu perspectiva unui dezastru radioactiv atunci când o centrala Zaporojie controlată de Rusia a fost deconectată de la reţeaua electrică ucraineană, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

Zelenski: Lumea a evitat la limită un dezastru nuclear

„Dacă generatoarele diesel nu ar fi pornit, dacă automatizarea şi personalul nostru de la centrală nu ar fi reacţionat după pana de curent, atunci am fi fost deja nevoiţi să depăşim consecinţele unui accident radioactiv”, a spus joi seara preşedintele Zelensky, citat de BBC.

Pagubele au fost provocate de incendii care, potrivit agenţiei nucleare de stat din Ucraina, au interferat joi cu liniile electrice care conectează centrala, izolând temporar Zaporojie de reţeaua naţională pentru prima dată în istoria sa.

„Ca urmare, cele două unităţi de putere funcţionale ale centralei au fost deconectate de la reţea”, au declarat oficialii de la Kiev.

Preşedintele Ucrainei a pus pagubele pe seama bombardamentelor ruseşti, iar în discursul său de joi seara a acuzat Moscova că a pus Ucraina şi Europa „la un pas” de dezastru.

Guvernatorul local numit de ruşi, Evgheni Balitski, a dat vina pe armata ucraineană pentru lovituri, acuzând-o că a provocat întreruperi de energie electrică în regiune în urma acestora.

Nivelurile de radiaţii din zonă au rămas normale, în ciuda faptului că joi complexul nuclear Zaporojie şi-a pierdut principala sursă de alimentare cu energie electrică, au raportat oficialii locali.

Centrala a fost ocupată de forţele militare ruseşti la începutul lunii martie, dar continuă să fie operată de tehnicieni nucleari ucraineni.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
zelenski,
dezastru,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.